Type Here to Get Search Results !

Епископ Јован: Божић је празник у којем се открива љубав Божја према нама

У уторак 4. јануара 2022. године, када наша Црква слави великомученицу Анастасију, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Литургију у храму Светог Пантелејмона у Станову. Владики су саслуживали: протојереј-ставрофор Синиша Марковић, протојереј Сретко Петковић , протојереј Горан Ђерковић и ђакон Недељко Дикић.


Звучни запис беседе


Чтецирали су г. Марко Гаљак и г. Василије Савковић.

За певницом су појали: протојереј Драгослав Милован, г. Страхиња Савковић, г. Александар Савковић и г. Душан Баловић.

После прочитаног Јеванђеља Владика је у беседи рекао: “Налазимо се пред великим празником Божића, јер да није било Божића сигурно не би било ни ових других празника. Али Божић је браћо и сестре уствари прилика да проверимо себе. Да проверимо свет у коме живимо, да проверимо да ли се у нама рађа Христос, сваког тренутка, или се сетимо тог рођења од године до године кад је обележен у календару? Да ли се ми обнављамо у Христу? Да ли се сваког тренутка трудимо да се обновимо или мислимо, довољно је, крштен сам долазим у Цркву, понекад се причешћујем, и то је сасвим довољно.

Браћо и сестре, човек је биће које је Бог створио несавршеног наводно да тако кажем да се он савршава. Што значи, да човек је дужан да сваког дана узраста у вери. Да свакога дана улази у себе и проверава себе. Да ли сам за једну јоту данас урадио нешто боље, него јуче? Тако да је Божић, и провера самих нас а на првом месту браћо и сестре , провера наш вере. То јест, да ли смо размишљали, каква је наша вера, колика наша вера? Да ли наша вера личи на веру наших Светх праотаца и отаца? Они који су хиљадама и хиљадама година веровали да ће Месија доћи! И та их је вера одржавала, нису губили време иако су пролазили кроз огањ и воду како кажу Свети. Али веру нису запоставили. Веровали су али су вером и живели. Веру су што често говорим претварали у дела”. Даље се осврнуо Владика на данашњи апостол и посланицу апостола Павла галатима.


Извор: Епархија шумадијска