Type Here to Get Search Results !

Митрополит Јоаникије: Обрезање Христово је снажан доказ оваплоћања Христовога

Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је данас, 14. јануара, на празник Обрезања Господњег и Светог Василија Великог, Свету архијерејску литургију у цркви посвећеној Св. Василију Великом у Режевићима. Високопреосвећеном Митрополиту саслуживали су архимандрит Хризостом, игуман манастира Режевићи, протојереј-ставрофор Борис Радовић, парох будвански и ђакон Дејан Томовић.


У својој архипастирској бесједи Митрополит Јоаникије је казао да је Обрезање Христово празник који нас уводи у тајну крштења Христовога, објаснивши да оно што је за Нови завјет крштење то је за Стари завет било обрезање. Господ наш Исус Христос извршавајући све што је Он устројио, примио је људско обрезање, које се на тијелу врши у знак завјета са Богом, јер је то био древни јеврејски обичај установљен још у вријеме Аврама, а од Мојсија потврђен, и није се могао сматрати неко припадником јеврејског народа ако истовремено није био и обрезан. Нагласио је да као што је установљено обрезање да се уклони дио тијела човјечјега  у знак завјета са Богом, тако је установљен и Нови завјет у Христовој крви, Његовом жртвом. Знак тога завјета код хришћана је Свето крштење, и као што је у Старом завјету било одстрањење дијела тијела у знак савеза са Богом, тако је у Новом завјету одстрањење наших гријехова, гријеховне нечистоте, прљавштине и навика… невидљиви, али снажан знак Новога завјета.

“Обрезање Христово је тако снажан доказ оваплоћања Христовога, јер за наш ум је поприлично несхватљиво како Бог, Творац неба и земље, Логос Божији, који је Божија премудрост и сила, да се оваплоти, да прими људску природу у цијелини, да прими људско тијело, да постане као један од нас.Толико видљивих доказа, а један од најснажнијих доказа је управо Обрезање Христово, да се Он истински оваплотио, примио нашу природу и да се није узгнушао нас, да је сишао до наше биједе, да узме наше гријехе на себе и да нам преко Крста свога, преко крви своје живоносне, излије свима опроштај гријехова. Да обнови нашу природу, да нас оснажи, освети, испуни Духом Светим и све сједини и приведе своме Оцу небескоме у Његово божанско наручје. Да нам дарује слободу и достојанство синова и кћери Божијих”, бесједио је владика.

Осврнувши се на епидемију корона вируса, Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије је казао да је она и разлог што ове велике празнике славимо скромније те да сви трпимо од те пошасти, али да је много важно да будемо бодрога духа: “Ево већ се навршавају двије године тешких искушења, која је Бог попустио на нас због наших гријехова, али да не клонемо духом, већ да се боримо.”

Говорећи о Св. Василију Великом, Митрополит црногорско-приморски је казао да је он најубједљивији свједок шта значи обрезање ума и срца и осјећања.

“Он је био архијереј свијетлог ума, Христовог ума. Својим проповиједима, својим списима утврђивао је вјеру и бранио Цркву од јереси, од лажних учења, и обједињавао народ који се почео био дијелити због разних јереси, уклонивши претходно јереси и чинећи јединство. Он је заиста чинио дијело Божије у свом времену и дан данас, он је за нас свијетли примјер као апостол Христов и својим светим животом и блиставим умом, својим ријечима и дјелима. Човјек огромног ауторитета у свом времену и до дан данас када помињемо свете оце, послије светих апостола, међу првима је управо Свети Василије Велики.”

Честитајући празнике и славу овога светога храма, подсјетио је да у нашој отаџбини није много цркава посвећено овом угоднику Божијем, али да је ова у Режевићима иако мала заправо велика управо због тога. Заблогодарио је игуману о. Хризостому за труд који је учинио за његову обнову и свима који су се уградили у њега, од првобитне градње па до његове обнове, као и свима сабранима: “Јер не би имало смисла ни градити, ни обнављати храмове да се у њих не окупљамо, ми који творимо живу Цркву Божију, живи храм Божији, јер права истинска Црква Божија је човјек. И то су хришћани, заједница, али и сваки човјек посебно. Нарочито заједница јер ту видимо када припадамо заједници све ширине и све љепоте заједништва у Христу и наше свете вјере.”

На крају Литургије, освештани су славски колачи ове свете обитељи и данашњих свечара из села Режевићи.

Митрополит је још једном честитао славу и пожелио да Господ излије своју благодата на ову земљу, људе, све свечаре, њихове породице и домове и да нас научи да благодаримо Господу, да би се на такав начин умножавало добро Божије, које Он стално излива на овај свијет: “Ако међу нама буде љубави, разумијевања и добре воље, и ако будемо спремни на добра дјела, онда ћемо бити сарадници Божији у овоме животу, чињети добро једни другима и умножавати добро Божије. Тако ће се славити име Божије и тако ћемо и ми да се оплемењујемо и спасавамо и свакодневно угађамо Господу, јер сваки дан је од Бога дар велики.”

Даље је истакао да је Бог дао снаге човјеку да се бори те да човјек треба да има вјере, да је Бог са њим и руководи његовим животом и животом његове породице, ближњих.

“Он је глава, Он је пастир. На Њега да се ослонимо, на Њега своје бриге да положимо, а ми онда ослобођени и растерећени од свих брига, да чинимо добро, да умножавамо добро Божије у овоме свијету, да будемо прави истински, по апостолу Павлу, сарадници Божији. Ако чинимо добро онда заиста то јесмо. На здравље и спасење и на многа љета! Срећан празник и срећна Нова година”, закључио је Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије. 

* * * 

Након јутросшње Свете службе у манасиру Режевићи, Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије је посјетио манастир Светог Сиридона Чудотворца на Паштровској гори.


Извор: Митрополија црногорско-приморска