Type Here to Get Search Results !

Јерођакон Роман (Виларет) у емисији "Врлинослов": Пресвета Богородица је мајка Спасења

 

Гост новог издања емисије "Врлинослов" на Телевизији Храм, Архиепископије београдско-карловачке, био је јерођакон Роман (Виларет), сабрат свештене обитељи манастира Острог. У емисији аутора и водитеља г. Слободана Стојковића, отац Роман је говорио о Пресветој Богородици, чудима Пресвете Богородице, чудотворним иконама и другим темама везаним за Пресвету Богомајку.

Сваки пут када се хришћани моле Пресветој Богородици, они уствари своје молитве упућују самом Богу. Одајући част Пресветој Богородици, објављујемо да прихватамо Божији план о спасењу света. Објављујемо да и ми прихватамо да будемо Његово оруђе, како би се свет ослободио од зла које га угњетава на безброј начина. Свакако да је Бог Онај који нас спасава, међутим, прозба „Пресвета Богородице, спаси нас“ пројављује нашу веру да се спасење света никада не може остварити без сарадње људи. Због тога хришћани одају почаст Пресветој Богородици. Она представља допринос људи у Божијем плану о спасењу света. Интервенција Бога у историји је спасила свет. То, међутим, није било само на основу Божије снаге, него и уз сарадњу људи која се остварила у личности Марије. Горе поменута објава јасно говори да онај који је прихвата није ослобођен од обавеза. Као што сам Христос каже: „Мати моја и браћа моја они су који слушају ријеч Божију и извршују је“ (Лк. 8, 21). Овим речима могла би да се обухвати целокупна порука коју је јерођакон Роман пружио гостујући у овонедељној емисији "Врлинослов"

Према учењу светих отаца Пресвета Богородица је нова Ева која нам је родила новог Адама, она је девојка и девственица која постаје мајка, а мајка остаје девојка, то је кључни моменат који осликава и означује Пресвету Богородицу као мајку Спасења, истакао је јерођакон Роман, сабрат манастира Острог.