Type Here to Get Search Results !

Епископ Атанасије: Пресвета Богородица нас позива и сабира у заједницу са Господом


На други дан Божића – Сабор Пресвете Богородице, 8. јануара 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у манастиру Успења Пресвете Богородице у Сељанима код Пријепоља. Саслуживали су архијерејски намесник прибојски протојереј-ставрофор Марко Папић, настојатељ манастира Давидовице код Бродарева архимандрит Нектарије, настојатељи манастирâ Бања код Прибоја и Светих Козме и Дамјана на Воденој Пољани јеромонаси Јован и Матеј, као и протођакон Иван Савић.


Звучни запис беседе


Честитајући празник игуману Светоуспењске обитељи у Сељанима јеромонаху Петру, његовој братији и свим присутнима, Епископ Атанасије је рекао: – Божићна радост се разраста, нарочито ова три дана Божићна, а посебно данас имамо подстицај да се радујемо када се нарочито обраћамо Пресветој Богородици, којој је и посвећен овај дан. Пресвета Богородица нас позива и сабира да као синови и кћери Божије приступимо, приђемо, Спаситељу света кога је Она родила.

– Чим је рођен Господ наш Исус Христос одмах су се појавили неки који су му изразили недобродошлицу. Ми се радујемо Његовом рођењу, али има оних увек кроз историју, који се нису обрадовали, који су се и уплашили због Његовог рођења, који су одмах хтели да га уклоне.

– Да ли ми тога били свесни или не, али кроз цео наш живот, а тако је и кроз историју, људи се тако опредељују, за Христа или без Христа. Ми се свесно определисмо, већ у Светом Крштењу, за Христом, и тако проводимо свој живот, као Христови. То треба увек да имамо на уму, то је наша легитимација. Ја сам Христов, пише у тој вечној легитимацији сваког крштенога. И као Христови ми настојимо да будемо у тој заједници оних који Христа следе. Ми смо данас заједно са онима који су препознали Богомладенца, новорођеног Бога, као Цара Васељене, као Спаситеља.

– Песмама које се певају у част Новорођенога, позвани смо да прославимо Бога на висини, да подржимо тај мир и да сарађујемо у миру, да га стварамо на земљи, имајући добру вољу. На доброј вољи међу људима то почива. Да не мрзимо једни друге, да не завидимо него да праштамо. Ако не можемо увек волети онда да стремимо ка вољењу, а пре тога да толеришемо, подносимо, трпимо једни друге, макар толико, да не узвраћамо зло за зло, и у томе да узрастамо.

– Порука овог данашњег дана, Сабора Пресвете Богородице, јесте да се нађемо са том Заједницом која Бога слави, која Богу припада, која се у Богу спасава, поручио је Епископ Атанасије.

Настојатељ манастира Успења Пресвете Богородице јеромонах Петар је са својим монашким братством приредио и богату трпезу љубави те је евхаристијско сабрање настављено у манастирској трпезарији.


Извор: Епархија милешевска