Type Here to Get Search Results !

Митрополит Јоаникије богослужио у манастиру Ждребаоник


Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је данас, на празник преподобног Макарија Египатског и Светог Марка Ефеског Свету службу Божију у манастиру Ждребаоник код Даниловграда.


Саслуживали су му архимандрит Стефан, игуман манастира Зочисте; архимандрит Макарије, игуман манастира Савина; архимандрит Рафаило, игуман манастира Подмаине; протосинђел Сергије, настојатељ острошки; о. Жељко Ћалић, о. Предраг Катанић, јеромонах Јоаким, сабрат манастира Подмаине; о. Шпиро Живковић из херцехновског намјесништва, јереј Рајко Рајич из Архиепископије београдско-карловачке и ђакони Роман, сабрат манастира Острог, Николај, из манастира Ријека Црнојевића и Зарија Вуковић.

У току Литургије, Владика је у чин јерођакона рукоположио монаха Марка, сабрата манастира Савина.

У литургијској бесједи игуман савински Макарије је рекао да Црква Божија у исти дана слави Светог макарија Египатског и Светог Марка Ефеског зато што су и један и други задобили исту силу -да изгоне демоне и да побјеђују страсти.

“Иако је један живео у пустињи, а други је живео у свету. Тиме Бог хоће да нам покаже да није место које спашава човека и да нас нигде неће спасити место у коме се налазимо него сила Божија”, казао је он.

Додао је да у Цркви Божијој сви налазимо мјесто са службом у којој се налазимо и нико није сувишан.

“У љубави Божјој нема никога да није користан него је свако користан. И нико на овоме свету није се родио случајно. Није бирао када ће да се роди и није бирао ни родитеље од којих ће да се роди. Али оно што добијамо као избор јесте да се определимо у животу за Бога или против Бога.Средњи пут не постоји. То је истинско православље”, рекао је отац Макарије.

Казао је да је истински православни пут тијесан у овом животу, али широк и бесконачан у Господу Исусу Христу.

“Њиме су живели свети апостоли, а њиме су живели и сви каснији подвижници и светитељи Цркве Божије. И осетили су ту силу, да се и демони покоравају тој сили”, нагласио је он.

Поводом имендана игумана Макарија, новог јерођакона Марка и монахиње из манастира Ждребаоник Макарије благосиљани су славски колачи.

Митрополит Јоаникије је на крају рекао да само име Макарије много значи и упућује на хришћанске врлине.

“Његово име значи – блажени. А знамо да је циљ хришћанскога живота постићи блаженство. Говори се блаженство у једнини, али у Јеванђељу имамо блаженства. И то десет бжанстава. То су другачије заповијести од оних десет Божјих заповијести. Наравно, по себи су сродне, али ове новозавјетне заповијести – блаженства позивају на много веће савршенство, јер стари закон, он је уводио човјека у основни ред и поредак да би се некако људски живот уредио и да би се на такав начин, кроз закон људи припремили за оно што ће доћи”, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Казао је да закон ни у земаљском животу не треба да буде циљ него средство да се постигне нешто много веће.

“Знамо да и у обичноме животу онај који живи честито, праведно и поштено неће доћи под удар закона. Он се својим животом уздигао изнад закона. Закон је предвиђен за оне који гријеше и спречава их да не гријеше. А блаженства су једна духовна лествица. И треба уложити много труда да се она постигну”, објаснио је он.

Казао је да се нови, данас рукоположени јерођакон Марко обукао у благодат ђаконскога чина.

“Наравно, ако Бог да, пред њим је отворен пут да и даље напредује, прије свега у врлинама, а онда углавном дође и напредовање у чиновима. Ако је циљ само напредовање у чиновима а да се не постигну врлине, онда од чинова неће бити велика вајда. Јер, чинови су дати да би свештеници служили, не себи него ближњима, да би служили Цркви Божјој, да би служили имену Божјем, да би ширили Божју благодат”, рекао је Митрополит Јоаникије.


Извор: Митрополија црногорско-приморска