Type Here to Get Search Results !

Протопрезвитер-ставрофор др Дарко Ђого у емисији "Врлинослов": Мање причати, а више живети по врлинама


Гост новог издања емисије "Врлинослов" на Телевизији Храм, Архиепископије београдско-карловачке, био је протопрезвитер-ставрофор проф. др Дарко Ђого. У емисији аутора и водитеља г. Слободана Стојковића, прота Дарко је говорио значају врлинског живота. 


У Цркви се кроз свете тајне и свете врлине Богочовек Христос усељује у нас, живи у нама. Светим крштењем човек се ухристовљује; а затим се целог живота свог охристовљује, обогочовечује кроз остале свете тајне и свете врлине. Свака је света врлина врло разгранат подвиг. „Бог је свесавршена врлина – η παντελης αρετη. Το је апостолско — светоотачко учење и свето Предање Цркве Христове. Божја природа је извор сваке врлине, јер је  „Циљ врлинског живота — уподобљење Богу: ή προς τό θείον όμοίωσις“.

Следујући основама световрлинског живота прота Дарко је говорио о примњивању светих врлина у хришћанском животу, истакавши да врлински живот никада није форма и формализам, већ увек и искључиво суштина живота у Христу и са Христом. 

Отац Дарко је истакао да свети оци и учитељи Цркве поучавају да није добро причати о врлинама, већ живети по њима. То је опомена која би требала да вреди и за наше друштво, да наше речи буду саображене делима.