Type Here to Get Search Results !

Врање: Нови Хиландарски кутак у библиотеци


Након отварања Хиландарског кутка у Општинској библиотеци у Медвеђи прошле године и  Врање је добило данас Хиландарски кутак.


Манастир Хиландар даровао је близу 900 наслова из области философије, теологије, историје и српске књижевности Јавној библиотеци Бора Станковић у Врању.

Тим поводом данас је градоначелник Врања Слободан Миленковић приредио пријем за Високопреподобног архимандрита Методија, игумана манастира Хиландара, који борави у Врању. Пријему су присуствовали и Епископ врањски г. Пахомије и мати Јефремија, игуманија манастира Свети Стефан у Горњем Жапском.

Градоначелник Миленковић се овим поводом захвалио на донацији, истичући да ће она додатно обогатити књижни фонд Градске библиотеке. Додао је и следеће: „Захваљујем се архимандриту Методију, игуману манастира Хиландара, на вредној донацији и желим да кажем да сам као градоначелник почаствован што ће Врање још више ојачати духовну везу са нашом светињом. Кажем више, јер су наше везе нераскидиве и сежу далеко у прошлост. Опште је познато да је наш манастир Светог Николе, метох манастира Хиландара“.

„Велика је духовна радост за нас из манастира Хиландара што смо могли да дођемо са малим уздарјем са Свете Горе и да вам га данас предамо. Нећемо се хвалити да су ове књиге саме по себи нешто вредне, али мислим да је њихова вредност више симболична, јер су једно време биле у фонду хиландарске библиотеке и можда су их монаси и носили у келије, читали нешто од ових књига, и поклоници такође који су боравили у манастиру. Тако да су оне једно време живеле као књиге библиотеке манастира Хиландара и сада, да би појачале духовну везу о којој смо говорили, предају се овде вама и вашим грађанима и поштованим читаоцима који ће их читати, и надамо се да ће они осетити преко њих један благослов који смо ми желели да поделимо са вама“, рекао је архимандрит Методије.

Додао је и да је донација само почетак даривања Хиландарском кутку. У наредним месецима на полицама кутка наћи ће се нова дела из издавачке делатности Хиландара и његове Задужбине у Београду.


Извор: Хиландар