Type Here to Get Search Results !

Протонамесник Дарко Ђурђевић: Боримо се са слабостима ослоњени на Божју љубав!


Прича о блудном сину (Лк 15, 11-32) према многим теолозима носећи је стуб Светог писма. Преподобни Отац Јустин је чак говорио да, када би цело Свето писмо нестало, она сама била довољна да поучи човека покајању и путу у Царство небеско. Ове речи на најбољи и најјезгровитији начин објашњавају сложеност порука ове приче и њену важност. Она представља „јеванђеље у малом“, рекао је протонамесник Дарко Ђурђевић, архијерејски намесник први ваљевски, у свом тумачењу Приче о блудном сину, која нас учи о томе шта су грех, покајање, спасење и живот вечни.


Тражење, а потом и узимање дела имања, које чини млађи син, на неки начин антиципира смрт оца, јер се тако нешто није радило док је отац жив. Метафорички овај чин можемо посматрати као одрицање Бога, одвајање од Њега и живљење као да Он не постоји. То можемо да видимо и данас у времену бројних облика атеизама, рекао је отац Дарко Ђурђевић.

Потрошивши иметак, млађи син спознаје колико је тежак живот сиромашних људи, оних на маргинама друштва, којима се Господ Христос чешће обраћао, него онима који су високо позиционирани на друштвеним лествицама. Управо то „дотицање дна“ му помаже да „дође себи“ и покајнички се врати оцу. Отац га прима натраг у дом без икакве казне или укора. „Свака казна за то што је он урадио би била мала и недостојна греха који је он учинио. Отац је могао да га прихвати „уз нешто“, али то би грех релативизовало, умањило… Међутим, руковођен својом љубављу, отац га прихвата“, истакао је протонамесник Ђурђевић. Поступак оца према млађем сину изазива разочарање старијег сина, узорног и оданог оцу. Сагледано у ширем контексту, из овог можемо извући поруку Господа Христа Јеврејима, као изабраном народу, да не остану у својој затворености, већ да прихвате све људе, јер Господ Христос долази да донесе спасење свима. Долази Нови Израиљ, а то су сви народи света. Природно је да се љутимо у оваквим ситуацијама, али, истакао је отац Дарко Ђурђевић, позвани смо у јеванђељу Христовом да ту своју природу превазилазимо, да се боримо са слабостима и ослонимо се на Божју љубав. „Потребна нам је потврда љубави, али и мост поверења преко ситуација које су тешке. Зато нам служи вера, односно поверење у Божју љубав“, једна је од бројних сјајних поука које је протонамесник Дарко Ђурђевић подарио слушаоцима емисије „Сведочења“.


Извор: Радио Источник