Type Here to Get Search Results !

Епископ Јустин: Сва наша вера почива на Светом Јеванђељу


Сва наша вера почива на Светом Јеванђељу, а Јеванђеље на грчком значи благу вест. Вера дакле, заснована на томе да све што Господ проповеда – јесте блага вест. Утемељено на Светом Писму и вековном искуству Свете Цркве, верујемо да  нема лоше вести, да је све на чудесан начин постало – добро веома. Чудесан је тај дан Благовести који обилује поукама и благодаћу и окупља изнова верни народ, то мало стадо Христово у своје богомоље.

Светом Архијерејском Литургијом коју је служио Епископ жички господин Јустин и ове године је, великим народним сабрањем, обележена слава Манастира Благовештење у Овчар Бањи. Епископу су саслуживали: архимандрити Тихон (Ракићевић), Дамјан (Цветковић), Сава (Илић) и Тимотеј (Миливојевић), затим јеромонах Иларион, протојереји Мирослав Петров, Александар Грујовић и Милан Филиповић, као и ђакон Стефан Симић. На овом молитвеном сабрању окупило се и бројно монаштво Епархије жичке из манастирâ: Студеница, Вујан, Преображење, Вазнесење, Сретење, Никоље, Јовање, Успење, Ваведење, Каменац, Јежевица, Вољавча. Литургијском благољепију је допринело и наизменично појање протопсалта Ивана Трајковића и сестара Манастира Благовештење. Након Свете Литургије, послужена је трпеза љубави коју је припремила игуманија са сестрама и овогодишњим колачарима.

Молитвена жеља свих сабраних, је да се благослов и молитве Пресвете Богородице, излију на сваку душу која у помоћ призива име Божије. А  како нас светитељи опомињу, треба да се сећамо свакога дана да смо слуге Онога који нам је благовестио, Онога који нас је ослободио. Чули смо како Свети aрхангел Гаврило говори Пречистој Дјеви Марији: „Оно што ће се од Тебе родити, назваће се Син Божији.“  Господ жели да се променимо, да око нашег ума буде очишћено, да свуда видимо добро. Оно што треба увек да имамо пред собом, јесте да је Господ и највећег непријатеља победио – смрт. И то увек треба да имамо као мотив за нашу личну борбу, да никад не клонемо. У свима нама постоји сведочанство љубави Божије која је у Христу Исусу, и која нас стално сабира. Нека би живот наш био стално стајање пред Благовестима, стална свест о томе да нам је добра вест донесена, а ми да се потрудимо да сведочимо благовести другима и да наш живот буде блага вест свим људима, те да тако служећи Господу, постигнемо меру раста пуноће Христове, у заједници у Цркви и да га славимо и сада на земљи, а и у вечности заједно са Оцем и Сином и Светим Духом, кроза све векове, Амин.


Извор: Епархија жичка