Type Here to Get Search Results !

Обнова капеле Светог Ђорђа, заштитника војске, у цркви Ружици


Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић посетио је 8. априла 2022. године цркву Ружицу на Београдској тврђави, једну од најстаријих у престоници, која је некада служила као војни храм.


Са старешином храма протојерејом-ставрофором др Владимиром Вукашиновићем, министар Стефановић је разговарао о обнови капеле Светог Ђорђа, заштитника српске војске.

-Важно је да очувамо и познајемо нашу историју, између осталог, и како би знали одакле смо и какви су јунаци били наши преци, али и како би нам искуства и искушења кроз која су пролазили били наук и водиља у изградњи боље будућности. Духовно и културно наслеђе које се налази у цркви Ружици у том погледу је изузетно значајно, истарако је министар Стефановић.

Старешина цркве протојереј Владимир Вукашиновић указао је на повезаност Цркве и војске током периода обнављања и разарања која су обележила постојање капеле, а осврнуо се том приликом и на значај верске службе у Војсци Србије и досадашњу сарадњу две институције од највишег значаја за српски народ.

Црква Ружица смештена испод Зиндан капије сматра се најстаријом београдском црквом. Историја је забележила да је неколико пута рушена и обнављана, а у периоду од 1867. до 1869. године претворена је у војну цркву где су служили војни свештеници Београдског гарнизона копнене војске и морнарице. Тешко је страдала у време Првог светског рата 1915. године, а темељно је обновљена и уређена 1925. године захваљујући прилозима Београђана, када је и добила свој садашњи изглед.

Будући да је представљала војно светилиште, део ентеријера Ружице чини и масивни полијелеј од трофејног оружја из Првог светског рата, који је израдио Војно-технички завод Крагујевац (данашњи ТРЗ Крагујевац), јединствен у свету, јер су у изради коришћене аустроугарске гранате, пушчани и пиштољски метак и српске официрске сабље, са идејом да восак свећа који непрекидно капље на оружје, попут суза, пренесе поруку да рат и његово безумље не смеју никада да се понове. Икону на улазу у капелу Светог Ђорђа, чија се обнова планира, такође је израдио ТРЗ Крагујевац.

На улазу у цркву налазе се две бронзане статуе које представљају два српска војника; једна представља средњовековног копљаника из времена цара Душана, а друга српског пешадинца из Првог светског рата. Скулптуре су изливене од топовских чаура. У Ружици су до данас сачуване две од некадашњих шест икона које су српски војници током Првог светског рата донели са собом из Бизерте у Тунису, по повратку у отаџбину.


Извор: Инфо-служба СПЦ