Type Here to Get Search Results !

Άξιος! Достојан! - теолог Стефан Марић рукоположен у свештени чин ђакона


У четвртак 07. априла 2022. године, на празник Благовијести у Вуперталу Светом архијерејском Литургијом началствовао је Епископ Григорије уз саслужење викарних епископа Емануела христуполског (Грчка православна митрополија за Њемачку) и Јована хумског, те бројног свештенства и народа.

Учешће у литургијском сабрању први пут узела је и мала Нора Обасикене која је непосредно пред Свету Литургију крштена руком Епископа Јована. Нора је са својим родитељима у Вупертал избјегла из ратом захваћеног Кијева прије мјесец дана. Породица Обасикене је у Украјину емигрирала претходних година из родне Нигерије.

Радост празника увеличало је и рукоположење теолога Стефана Марића у чин ђакона, који је одрастао у вуперталској заједници. Стефан је син оца Јована Марића који је скоро двије пуне деценије био парох у Вуперталу. Након Свете Литургије Стефан је са својом породицом, у парохијској сали, за све окупљене припремио трпезу љубави.

Одјељак из бесједе Епископа Јована хумског у прилогу вијести:

У име Оца и Сина и Светога Духа. Драге владике, драги оци, драга браћо и сестре из Вупертала, драги гости који сте се данас сабрали да прославимо празник Благовести, чијим прослављањем примамо неизмерну божанску благодат Духа Светога. Радост данашњег празника се вишеструко благодатно умножава. Данас се крстила мала Нора и честитам и њој, њеним родитељима и њеној куми. У наредним тренуцима милошћу и благодаћу Духа Светога, наш Владика ће рукоположити вашег и нашег Стефана Марића у чин ђакона и ако Бог да у недељу, у Ахену, у чин свештеника. Сви ови благодатни дарови и божанска љуба који се изливају на Божију Цркву могући су зато што се Богородица цео живот припремала, припремајући се и не очекујући ништа заузврат, да постане мајка Господа Исуса Христа Сина Божијег, и што је отвореним срцем на позив архангела Гаврила рекла: ,,Ево слушкиње Господње”. Ниједног од благодатних дарова које примамо ми нисмо достојни, нити нам уму може бити јасно како је могуће да примамо дар, будући да га не заслужујемо. Тако је Богородица у тренутку била збуњена. Она је поставила питање како је то могуће, међутим, оно што је људима немогуће Богу је могуће.

Овим празником почиње јеванђеоска историја, домострој сапасења почиње брже да се одвија. Грчка реч јеванђеље означава добру и благу вест а та добра и блага вест јесте вест архангела Гаврила упућена Богородици да ће она родити Сина, Спаситеља света. Ми видимо, драга браћо и сестре, да Дух Свети међу нама живи и дише и обнавља Своју Свету Цркву и најављује нам нове и веће дарове које примамо кроз нове и благословене и благодатне службе.

Нека би Господ дао свима вама, нашем Стефану и његовој супрузи и његовој браћи, сестри и родитељима свако добро и нека би му подарио отворено срце, јер се и он спрема цео живот за ову свештену, велику и одговорну службу и када га је Црква на ту службу позвала он је рекао ево слуге Господњег.

На самом крају беседе Владика Јован се обратио родитељима новокрштене Норе на енглеском језику, честитајући им празник и сам чин крштења њихове ћерке.


Извор: Епархија диселдорфска и немачка