Type Here to Get Search Results !

Епископ Јован служио Литургију пређеосвећених дарова у лаповском храму


У петак четврте недеље Великог Поста, 1. априла 2002. године по новом календару, када славимо свете мученике Хризанта и Дарију, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Литургију Пређеосвећених дарова у храму посвећеном Светој Параскеви у Лапову.


Звучни запис беседе


Пре богослужења је одржана исповест свештенства рачанског намесништва при чему је исповедник био настојатељ манастира Ћелије, игуман Доситеј Радивојевић.

Епископу Јовану су на Светој Литургији саслуживали Архимандрит Доситеј Радивојевић, Архијерејски намесник рачански протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, протојереј Велибор Јовановић и јереј Ивица Камберовић, као и јерођакон Василије Старовлах и ђакон Марко Арсенић.

За певницом су појали познати србски православни појци. Чтецирао је господин Лазар Коларевић, а учешће је узео и вероучитељ Трифун Јанковић.

У току Свете Литургије Владика Јован је одржао богонадахнуту беседу у којој је нагласио да је цела ова недеља коју Црква назива крстопоклона и када целивамо крст који стоји у храму почевши од недеље ми јачамо веру, наду и љубав. Треба да се увек сетимо речи светог апостола Павла да смо скупом ценом плаћени тј. крвљу Христовом. У недељу смо имали прилике да чујемо речи песме “Крсту твоме клањамо се Господе и Свето Васкрсење Твоје славимо”. Кад се клањамо крсту клањамо се Христу, а крст је украс цркве и сила васељене те непобедива победа. Зато се и крстимо често и стављамо тај знак на себе. Владика је навео пример разговора св. Макарија Великог коме је нечастиви рекао да се зли дуси највише плаше онога што хришћани стављају на себе мислећи на осењивање крстом као и онога што они уносе у тело, а то је свето Причешће. Наш народ лепо каже “без крста ни преко прага”, а присутној деци је Епископ Јован нагласио да увек траже помоћ од Бога. Даље је рекао да наше богослужење треба да прати и наш живот, као и да нам треба много молитве, поста и смирења. На крају беседе он је благословио све присутне вернике у препуном лаповском храму.

На Литургији се после свештенства причестило мноштво верника међу којима је био приметан велики број деце која похађају веронауку.

После Свете Литургије одржан је састанак Епископа Јована са свештенством овог намесништва на коме је протонамесник Горан Живковић прочитао реферат на тему “Очистимо себе од сваке нечистоте”. Он се у реферату посебно осврнуо на свештену историју човечанства. После прочитаног реферата одржана је занимљива дискусија на ову веома важну тему, као и пригодне примедбе и савети Епископа Јована писцу реферата. На крају је по обичају уследила трпеза љубави у ресторану “Три фењера Лукс” на којој су били присутни представници локалне власти као и вредни чланови лаповског црквеног одбора.


Извор: Епархија шумадијска