Type Here to Get Search Results !

Митрополит Јоаникије на Благовијести у Ћелији пиперској: Ово је догађај који радује и небо и земљу

Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије данас, на Благовијести, служио је Свету службу Божију у манастиру Ћелија пиперска, а саслуживали су: протојереј Станислав Татић, јереј Владимир Милуновић и јерођакон Сионије (Зорић), уз молитвено учешће благочестивог народа.


Звучни запис беседе


Бесједећи сабраном народу, Високопреосвећени Митрополит Јоаникије је казао да је догађај који данас прослављамо, Благовештење Пресветој Богородици, од толиког значаја да је Бог кроз разне слике и образе, припремао народ и вјерне своје да би разумјели тајну која се догодила на овај дан. Тако се за празник Благовијести најчешће помиње онај догађај када је Мојсије, боравећи на Гори синајској, видио како купина гори огњем (Божанским), али не сагоријева. Бог му је тада рекао да изује обућу са ногу својих јер је мјесто на коме стоји свето, што, како је објаснио владика, није значило само да се изује него и да одбаци своје помисли и почне да размишља на нови начин. Митрополит је затим подсјетио да је Свети арханђел Гаврило сишао са неба и јавио Пресветој Богородици да ће родити Спаситеља свијета и да треба да Му да име Исус и да Његовоме царству неће бити краја. Док се Она чудила тој благовијести, упитала како ће то бити, јер Она не зна за мужа, ријешена да свој живот посвети служби Богу и да се не удаје, он јој рекао: Дух Свети сићи ће на тебе, и сила Свевишњега осјенићате и зачећеш Сина по дејству Духа Светога, и у том моменту заиста је сишао Дух Божији.

“Као што је огањ Божији сишао на купину на Гори синајској и није је спалио, тако је сишао огањ Божанства на Пресвету Дјеву Богородицу и није повриједио њену природу, него је њена природа по дејству благодати Светога Духа тада зачела Сина. Он је од Ње примио људску природу, али се као Син Божији настанио у њеној Пречистој утроби”, бесједио је Митрополит и објаснио да то људски ум не може схватити, али да то устројава Божија љубав.

Осврнувши се на ријечи Светог арханђела Гаврила: Ето, Јелисавета рођака твоја, и она заче сина у старости својој, и ово је шести месец њој, коју зову нероткињом. Јер у Бога је све могуће што каже, Митрополит је нагласио да није исти начин зачећа био Светога Јована Крститеља и Господа Исуса Христа. Наиме, зачеће Јованово било је под дејством Божије силе, али је било на природан начин, од мужа и жене, Захарија и Јелисавете, а зачеће Христово било је натприродно по дејству Духа Светога. Пресвета Дјева Богородица, будући од раније изабрана да буде сасуд благодати Светога Духа и да буде Мајка Спаситеља свијета, почела је да велича Бога узвишеним химнама: Велича душа моја Господа; и обрадова се дух мој Богу, Спаситељу моме.

У даљем обраћању, Митрополит црногорско-приморски је појаснио да Свети арханђел Гаврил није могао одговорити на питање како ће Она као чиста Дјева родити Сина, него је само имао овлашћење од Бога да јој пренесе благу вијест и да каже шта ће се догодити. Дух Свети је на Њу сишао и Она је зачела силом и дејством и благодаћу Светога Духа, Спаситеља свијета – Господа Исуса Христа.

“Ово је догађај који радује и небо и земљу. Сишао је Свети арханђел Гаврил са неба и донио ту благу вијест и зато наша вјера није само земаљска и људска, него је и небеска. То је дар од Бога, дар са неба”, казао је Високопреосвећени Митрополит Јоаникије.

Како је казао тада се догодило нешто што је толико значајно за овај свијет, да се историја свијета рачуна до овога догађаја и потпуно нова историја – ново вријеме – од овог догађаја, заправо од рођења Господа Исуса Христа.

“Ми хришћани гледамо на овај свијет, и на све оно што се догађа у свијету, полазећи од те чињенице, од тог догађаја – од рођења Христовога и Његовога присуства у овоме свијету. Јер Он није дошао у овај свијет да га једном посјети па послије напусти, него да преко Цркве своје остане у овоме свијету до скончанија свијета и вијека, докле се не испуни број оних који су спасени и докле не дође Његово вјечно царство, као што и благовијести Свети арханђел Гаврил, да Његовоме царству, које је већ тиме почело, неће бити краја”, казао је владика и појаснио да ће се оно испунити приликом Његовога другога доласка, када буде дошао у слави да се зацари и приведе у Његово вјечно, непролазно и неразориво царство све оне који се са Њиме сјединише кроз Свето крштење и остадоше Њему вјерни.

Као што се купина на Синају купала у Божијој свјетлости и огњу, али није сагорјевала, тако су и свети Божији људи обучени у благодат Пресветога Духа, у огањ Божанства, који их изнутра обнавља и укрепљује те живе новим животом. А све то почело управо, како је појаснио, од овог догађаја, када је Богородица зачела на Благовијести Спаситеља нашега Исуса Христа, а на Божић родила те да и нас у ове дане, када се припремао за празник Васкрсења Христовога, Света црква радује овим празником, да се укријепимо, да ходимо за Христом Господом, који нам својом живоносном смрћу даровао нови живот, смрт уништио.

“Васкрсењем својим даровао нам је нови живот и нову радост и ново заједништво. Да се удостојимо, драга браћо и сестре, поклонити се крсту Христовом и Његове живоносноме гробу, и да се обрадујемо Његовоме тридневном Васкрсењу. У том правцу ових дана мислимо и радимо, трудимо се, и овај пост свети постимо, и душу своју и срце припремамо, да смјестимо Господа Исуса Христа у своје срце, да Он ту нађе себи стан, да се ту настани и да се међу нама зацари љубав, доброта, разумијевање, заједништво и све оно што треба нашој заједници, друштву”, поручио је Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије.


Извор: Митрополија црногорско-приморска