Type Here to Get Search Results !

Епископ Јустин: Црква Божија је отворена за све појединце и народе


У дану који је наша Света Црква по триодском богослужбеном поретку посветила догађају сусрета Господа Христа са женом Самарјанком – Недеља Самарјанке, а када празнујемо по минејском поретку Пренос моштију Светог Николаја Мирликијског, литургијска заједница при Храму Светог Саве имала је радост да свештеним Приносом предстоји Епископ жички Г. Јустин.


У овом дану када поједине породице прослављају своју крсну славу, у народу познату као „Млади“ или „Летњи“ Свети Никола, храм је од јутарњих часова био отворен за оне који су дошли да се помоле Васкрслом Господу и Светом Николи. Испред девет часова дочекали смо нашег Архијереја, док је хор са галерије певао празничну песму „Ангел вопијашче“. Уз саслужење братства храма и учествовање верног народа по службама призива Божијег, узнели смо хвалу Богу молећи Га да силаском Духа Светога освешта предложене Дарове, а преко њих и нас.

По прочитаном јеванђелском одељку, Епископ Јустин је произнео надахнуту беседу. У њој је појаснио смисао догађаја који Јеванђеље описује, указујући на историјске моменте који су битни за разумевање односа Јевреја и Самарјана, а потом на новозаветну благовест којом је проткан овај догађај из историје спасења.

– Црква Божија је отворена за све појединце и народе који Христа исповедају као Сина Божијег и који имају учешће у заједници са Њим која се најприсније остварује у Светој Евхаристији – Тајној Вечери која никада не престаје да нас освећује и чини наследницима Царства Божијега. Заједно са Светим Николајем ми се налазимо у Лађи спасења која нас води у сигурну луку Божију кроз узбуркане воде на пучини овога света, рекао је Епископ Јустин.

У наставку смо узели учешћа у заједници Светих који се спасавају кроз чашу спасења која нам Живот вечни дарује.

По заамвоној молитви одслужен је помен презвитери Ивани, супруги нашег сабрата протонамесника Дејана Марковића. Царство јој Небеско са свима Светима!


Извор: Епархија жичка