Type Here to Get Search Results !

У крипти Саборног храма у Бару приказан документарни филм "Свети Василије Острошки - сведок Васкрсења"


Са благословом Његовог Високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија, а у организацији Црквене општине барске, у уторак 10. маја 2022. године, у крипти Саборног храма Светог Јована Владимира у Бару, одржано је приказивање документарног филма „Свети Василије Острошки – сведок Васкрсења“, аутора Бранислава Илића, катихете.

Након приказивања филма сабранима се обратио протопрезвитер-ставрофор Слобонан Зековић, архијерејски намесник барски, који је изразио благодарност аутору филма на спремности да и у Бар доносе велику духовну радост. 

У наставку се сабраној господи хришћанској обратио протопрезвитер Слободан Лукић, парох будвански, који је указао да је филм о Светом Василију Острошком утемељен на хришћанском етосу који је неодвојив од молитвено-подвижничког начина живота. Према речима проте Слободана, филмско остварење катихете Бранислава Илића је сведочанство љубави према острошком чудотворцу, али и принос поводом прослављања великог јубилеја 350-годишњице од упокојења Светог Василија Острошког. 

На крају сабранима се обратио и аутор филма, катихета Бранислав Илић, који је изразио радост због сусрета у велелепном храму Светог Јована Владимира у Бару. Светост - Царство Божије - Дух Свети - Црква - Света Евхаристија. Унутар овога круга треба сместити Обожење Светих. Изван њега не постоји Светост према православном богословљу, богословљу Отаца. Управо зато што се само у овом контексту може замислити Обожење људи и света, Свети Максим, на начин који не оставља места сумњи, види Царство Божије и Обожење Светих као један вечни продужетак Свете Литургије, а Свету Литургију као једну икону (слику) Царства Божијег у времену и простору, истакао је катихета Бранислав Илић у свом излагању.