Type Here to Get Search Results !

Патријарх Порфирије свечано дочекан у Требињу


У вечерњим часовима 10. маја 2022. године, на дан Спаљивања моштију Светог Саве, Његову Светост Патријарха српског г. Порфирија свечано и са великом радошћу дочекали су многобројни светосавци Херцеговине сабрани на Тргу слободе у Требињу предвођени Преосвећеним Епископом захумско-херцеговачким г. Димитријем.

Прва канонска посета патријарха Порфирија Епархији захумско-херцеговачкој уприличена је у данима обележавања годишњице престављења Светог Василија Тврдошког и Острошког. Крочивши на тло светосавске и световасилијевске земље Патријарх се упутио у манастир Тврдош, где у параклису Васкрсења Христовог на манастирском гробљу служио помен блаженопочившем епископу Атанасију.

Свечани дочек Патријарха у Требињу почео је тако што су ђаци послужили Патријарха хлебом и сољу, а затим је уследио литијски ход до Саборног храма Светог Преображења Господњег. Чин доксологије, започет тропаром Васкрса, служио је игуман житомислићки архимандрит Данило, док су саслуживали протојереји-ставрофори Радивоје Круљ и Младен Жуловић и ђакони Бранислав Рајковић и Крсто Авдаловић.

У богослужбеном чину дочека молитвено су учествовали преосвећена господа архијереји Српске Православне Цркве: жички Јустин, источноамерички Иринеј, крушевачки Давид, тимочки Иларион, ваљевски Исихије, будимљанско-никшићки Методије и ремезијански Стефан; као и православно свештенство и монаштво, многобројни верници, политички представници Града Требиња и херцеговачких општина и викар за Бискупију требињско-мрканску дон Анте Лубурић.

Исказујући благодарност и захвалност Патријарху на доласку, владика Димитрије је истакао како је Херцеговина место сусрета многих разлика, као што су различите климе и људски карактери, као и да из тих различитости извире радосна сусретљивост народа који ту живи. Том радошћу дочекан је Свети Сава, али и његови наследници, у скорије време патријарси Павле и Иринеј, а данас и патријарх Порфирије. Владика Димитрије је напоменуо како у години прослављања два јубилеја: 350 година од престављења Светог Василија и 100 година од обновљења јединствене Пећке патријаршије, Херцеговина прославља и 30 година од доласка блажене успомене епископа Атанасија, проповедника живог Бога, чији је истински наследник и сам Патријарх.

Благословивши сабране вернике патријарх Порфирије се обратио беседом, у којој је нагласио да се радује лепоти и радости блажене Херцеговине, да управо ту читавим бићем осећа шта значи да је свет створен да буде Црква, јер је читава творевина позвана да буде Црква. Црква су најпре људи, иконе Божје које ту живе, али и камен и Требишњица. Патријарх је нагласио да то не бива само од себе, већ је плод који је израстао из корена Светога Саве, који је духовно заливао Свети Василије и који су на крају сабирали потоњи епископи. Патријарх је напоменуо да се утешио вером оних којима је дошао, као и да је на том месту оправдано узнети молитву мира за читав свет како би човек вером, надом и љубављу препознао вредност човека поред себе, јер једино кроз њега може остварити смисао постојања.

Након чина доксологије, у порти храма Патријарх је присуствовао концерту православне духовне музике на којем су наступили Црквени хор Свети Василије Тврдошки и Острошки при храму Преображења Господњег у Требињу и хор СПЦПД Побратимство из Фоче.


Извор: Епархија захумско-херцеговачка