Type Here to Get Search Results !

Епископ Дамаскин богослужио у Сиригу: Свети Василије Острошки се уподобио Христу

У четвртак, 29. априла / 12. маја 2022. године, на празник Светог Василија Острошког, прослављена је слава храма у Сиригу. Прослава храмовне славе почела је празничним бденијем уочи празника, које је служио протојереј Дојчин Стојановић, настојатељ храма и надлежни парох.

На дан храмовне славе, свету архијерејску Литургију је служио Његово Преосвештенство Епископ мохачки господин Дамаскин, уз саслужење свештенства и ђаконства Епархије бачке.

У беседи после прочитаног јеванђелског одељка, Преосвећени владика Дамаскин је, између осталог, рекао: „Ако је неко заиста живео достојно и уподобио се Христу, онда је то био свети Василије Острошки. Када прочитамо његово житије, видимо да је он у свом животу имао много мука и много невоља, како од свирепих Агарјана тако и од унијатске пропаганде у приморју, али исто тако и од свога рода. Али, он је све то подносио трпељиво, јер је речи молитве Господње – нека буде воља Твоја – заиста прихватио као истински путовођ у свом животу. Тако је он своју дечачку веру, коју је стекао у кући својих родитеља у Поповом пољу, пренео у манастир Тврдош и тамо духовно узрастао код свога стрица и других монаха и заиста својим животом постао стуб Православља, јер је пратио и следио Онога Који јесте истински Подвигоположник, а то је Христос Господ наш. Још за време свога живота он је постао оно што Господ каже: Ви сте светлост свету; постао је светлост свету, јер је Сâм Господ Светлост и који верује у Њега неће живети у тами. А исто тако постао је и со овоме свету, со која није обљутавила него је остала да сведочи истинску реч Божју, односно истинско Јеванђеље Божје.ˮ На крају беседе, Епископ мохачки Дамаскин је свештенству и сабраном верном народу честитао храмовну славу, преносећи благослов Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина др Иринеја.

После заамвоне молитве извршен је трократни литијски опход, а потом је служен помен упокојеним ктиторима и добротворима храма у Сиригу.

Протојереј Дојчин Стојановић је срдачно заблагодарио владици Дамаскину на посети и служењу свете Литургије поводом славе храма Светог Василија Острошког у Сиригу, замоливши Преосвећеног владику да пренесе поздраве мира и љубави Његовом Преосвештенству Епископу бачком др Иринеју. Изразе благодарности прота Дојчин је упутио и свештенству, као и присутном верном народу.

Светој Литургији је присуствовао председник Општине Темерин, господин Младен Зец, са својим сарадницима.

Лепоти богослужења допринели су својим појањем некадашњи ученици Богословије Светих Кирила и Методија у Нишу, који су се у Богословији школовали од 2012. до 2017. године, као и дечји црквени хор „Свети Василије Острошкиˮ, под руковођењем госпође Невене Шкрбић.

Вечерњe богослужењем je служио протојереј-ставрофор Стојан Билић, парох новосадски, уз саслужење свештенства Епархије бачке, после чега је извршен чин благосиљања славских дарова, које су принели браћа Сава и Илија Јакшић. Присутном верном народу беседом се обратио презвитер Живко Рајиновић, парох горњоковиљски, који је честитао славу и говорио о значају Васкрсења, као и о светом Василију и његовом сведочењу Васкрсења. Прота Дојчин захвалио је свима који су присуствовали прослави храмовне славе. Кумство за следећу годину прихватио је г. Младен Зец, председник Општине Темерин.

По завршетку вечерњег богослужења, у порти храма је приређен програм у којем су учествовали чланови дечјег црквеног хора „Свети Василије Острошки“ и Културно-уметничког друштва „Бранко Радичевићˮ.


Извор: Инфо-служба Епархије бачке