Type Here to Get Search Results !

По свој земљи изиђе блага вијест: Приказ 302. броја Светигоре

 

Уочи празника Духови из штампе је изашао 302. број Светигоре, образника за вјеру, културу и васпитање Митрополије црногорско-приморске, чију насловну страну краси фотографија са прославе Светог Василија Острошког у Горњем Острогу. Поводом 350 година од рођења Светог Василија Острошког, град Никшић је овога 12. маја сабрао огроман број вјерника да је Његова светост патријарх Порифирије казао да је тога дана у Никшићу доживио круну духовне радости. Том великом јубилеју Светигора је посветила више страница, почев од репортажа до интегралне литургијске бесједе патријарха  Порфирија у Горњем Острогу „Ево нас опет код Светог Василија да се вратимо себи“.


Неколико дана прије чувене никшићке литије, улицама Подгорице прошла је традиционална Марковданска литија, о којој свједоче фотографије, репортажа „Изображење Пасхе Христове“ и бесједа митрополита црногорско-приморског Јоаникија „Господ Христос нам даје побједу над свим искушењима“.

У мају је одржано редовно засједање Светог архијерејског сабора СПЦ, о чијим одлукама се можете информисати из објављеног саопштења за јавност. Такође је објављена посланица поводом стогодишњице васпостављања Српске патријаршије, као и саопштење  о одобравању аутокефалног статуса Цркви у Македонији.

Овај духовски број Светигоре веома је богат текстовима разних жанрова. Матија Стојановић пише путопис са Косова и Метохије; Оливера Радић репортажу о прослави Светог Николе у најстаријој цркви у Великој Хочи; мр Смиља Влаовић износи једно народно предање и виђење старца Симеона Дајбабског; проф. др Будимир Алексић се бави историјском тематиком „Барска битка 1042. године“, Раде Булајић – теолошком и житијском пишући о Светом Игнатију, епископу антиохијском; ђакон Павле Љешковић забиљежио је једну поетичну цртицу „Добар је био Амфилохије“. Поред редовних рубрика – архива и љетописа Митрополије црногорско-приморске, ту је и други дио казивања ђакона Горана Нухановића о преподобном старцу Мини Црногорцу, као и други дио излагања др Васиља Јововића о Стефану Митровом Љубиши.

Светигора се кратким поменом опростила од првака ЦНП-а Гојка Бурзановића.

Велики празници су и велике Светигорине теме. О празнику Вазнесење Господње можете прочитати тумачење Светог Јустина Ћелијског „Тајна Спаситељевог вазнесења и тајна спасења“. А о самој Светој Тројици бесједу митрополита Амфилохија „Тројичиндан – испуњење најдубље људске чежње“.


Извор: Митрополија црногорско-приморска

Рубрика