Type Here to Get Search Results !

Протопрезвитер Небојша Тополић у емисији "Врлинослов": Најбољи пример ревности је љубав према ближњем


Гост новог издања емисије "Врлинослов" на Телевизији Храм, Архиепископије београдско-карловачке, био је протопрезвитер Небојша Тополић, настојатељ Богородичиног храма у Земуну. У емисији аутора и водитеља г. Слободана Стојковића, прота Небојша је у оквиру наведене емисије говорио о ревност у вери и молитви. 

А ревнујте за веће дарове. И показаћу вам још узвишенији пут.” (1.Кор. 12,31). Појам ревности у Хришћанству и Цркви, постоји од самог почетка. У апостолском учењу и отачкој мисли, под ревошћу се подразумева, у најширем смислу, живот тј. начин живота по Богу, унутар Цркве. Кроз ревновање, Хришћанин чини труд и подвиг, заснивајући свој живот на Речи и заповести Божјој, црпећи своје постојање и идентитет, кроз однос љубави, из Бога и ближњег. Хришћанска ревност као подвиг, огледа се у човековој доследности у одрицању од самољубља и егоизма, кроз покајање, милосрђе, пост и молитву чиме узраста у врлини и усходи од иконе ка подобију Божјем. То је израз слободе људског бића и не сме бити наметнут и присилан.

Кроз излагање проте Небојше о ревности и молитвеном истрајавању, произилази да смо сви, без изузетка, позвани да као хришћани ревнујемо кроз дела љубави, милости, покајања, поста и молитве. Наша ревност треба да буде израз наше најдубље љубави према Богу и ближњем. 

"Најбољи пример ревности је љубав према ближњем, да сходно речима блаженопочившег патријарха Павла наше речи увек буду благе, а докази јаки, а вођени ревношћу мало ћемо говорити, а више ћемо веру своју потврђивати делима, превасходно делима љубави", истакао је протопрезвитер Небојша Тополић.