Type Here to Get Search Results !

Чланови Синода дискутовали о развоју ситуације након Сабора Украјинске Православне Цркве одржаног у Кијеву


Дана 7. јуна 2022. године, на заседању Светог Синода Руске Православне Цркве, вођена је дискусија о развоју ситуације након Сабора Украјинске Православне Цркве у Кијеву одржаног 27. маја (Часопис бр. 58).


Чланови Синода су са жаљењем констатовали да се настављају притисци на епископе, свештенство, монаштво и мирјане Украјинске Православне Цркве од стране представника украјинске власти и екстремистички настројеног дела украјинског друштва, преноси Патријаршија.ру.

Свети Синод је изразио подршку свим епископима, свештенству, монаштву и мирјанима Украјинске Православне Цркве, који се, схватајући потребу поштовања канонског устројства, труде да се придржавају поретка утврђеног Граматом Његове Светости Патријарха московског и целе Русије Алексија II од 27. октобра 1990. и канонске норме помињања Патријарха московског и целе Русије на богослужењима (в. Дв. Саб. 15).

Учесници заседања су подсетили да се одлука о промени статуса Украјинске Православне Цркве може донети само у оквиру канонске процедуре, укључујући и колективну одлуку Помесног Сабора Руске Православне Цркве, и нагласили да незаконити поступци промене статуса Украјинске Православне Цркве могу довести до новог раскола унутар ње. Свети Синод је напоменуо да је на то скренуо пажњу и Синод Украјинске Православне Цркве, који је у свом саопштењу од 12. маја 2022. године указао да било какве дискусије поводом живота Украјинске Православне Цркве морају да се одвијају у оквиру канонског оквира и да не треба да воде до нових подела у Цркви.

Чланови Синода позвали су и све епископе, свештенство, монаштво и мирјане да се моле за очување црквеног јединства.


Извор: Мospat.ru