Type Here to Get Search Results !

Катихета Бранислав Илић на слави храма у Вичи: Дошао сам да се надахнем вером и љубављу овог народа


Са благословом предстојатеља Цркве Божје у Епархији жичкој - Његовог Преосвештенства Епископа жичког г. Јустона, у понедељак 1. августа 2022, у навечерје празника Светог славног пророка Илије, у храму посвећеном овом великом старозаветном пророку у Вичи надомак Гуче, приказан је документарни филм „Свети Василије Острошки – сведок васкрсења“.

Прослава престоног празника вичког храма почела је служењем празничног вечерњег богослужења са петохлебницом, које је служио протопрезвитер-ставрофор Љубинко Корићанац, уз саслужење умировљеног свештеника Милисава Вујовића. 

Након вечерњег богослужења у наосу храма приказан је документарни филм „Свети Василије Острошки – сведок васкрсења“, аутора катихете Бранислава Илића у продукцији Телевизије Храм, снимљен поводом 350. година од упокојења светитеља. Филм пружа увид у подвиге и дела љубави острошког исцелитеља и чудотворца. Обогаћен је аутентичним сведочанствима о чудима, која свакодневно потврђују живо присуство светитеља у његовом страдалном роду. Филм је до сада обишао велики број градова у Србији и другим земљама, а ово је било прво приказивање у Епархији жичкој.

Аутор се након приказивања обратио верном народу, изложивши многобројне утиске, које је стекао приликом рада на филму. Указао је на велике тешкоће које су острошког чудотворца пратиле од рођења, било да су то искуђења која је задавала немилосрдна турска одмазда, лукави латински прозелитизам, али или лицемерје лажне браће. 

Прилика за угошћавање овог вредног младог катихете, који поред вероучитељске службе, обавља послушање члана уређивачког одбора Православног мисионара, сарадника Телевизије Храм и Радио-Беседе, посебно је обрадовала вичког пароха презвитера Немању Матејића, који га познаје још из школских дана у Богословији Светог Саве.

Цело вече у вичком храму обиловало је благодаћу која се, поред богослужења, на верни народ излила и посредством квалитетног филмског садржаја. Он је све присутне напојио из богате духовне ризнице наше Свете Цркве.

Сутрадан на празник Светог пророка Илије служена је света Литургија којом је началствовао протонамесник Горан Јанковић, парох горачићки, у саслужење настојатеља храма у Лучанима презвитера Рада Марића и вичког пароха презвитера Немање Матејића.

У беседи након прочитаног Јеванђеља, отац Немања подсетио је присутне на ватрену проповед Светог пророка Илије која је не само делима, већ и речима опомињала верни народ, на неспојивост Истинитог Бога са туђим лажним боговима. Према речима многих Светих отаца управо је он најзначајнија старозаветна личност после Мојсија, због чега га је и смрт мимоишла. Иако није проповедао о месији, оци га често доводе у везу са Јованом Претечом.

Након одслужене Литургије, уследила је храмовна литија у којој је узело учешће мноштво парохијана, као и деце која похађају верску наставу. Након освећења славских приноса, уприличено је послужење за које се постарао овогодишњи домаћин Михаило Виторовић.

Презвитер Немања Матејић, парох вички, даривао је катихету Бранислава Илића примерком монографије која је настала поводом 90-годишњице постојања храма Светог пророка Илије у драгачевском селу Вича надомак Гуче.