Type Here to Get Search Results !

Митрополит Хризостом: Велика је била вера Свете Марије Магдалине


Дан успомене свете равноапостоле Марије Магдалине и крсна слава храма њој посвећеног у селу Мокронозима код Увца свечано, празнично и литургијски је прослављен 04. августа 2022. године, пише летописац РаНиКо а преноси Митрополија дабробосанска. Била је ово прва крсна слава овог предивног храма након његовог освећења у јесен прошле 2021. године, коју је богослужењем увеличао Високопреосвећени митрополит дабробосански г. Хризостом.


Након свете литурије учињен је трократни опход око светог храма, благословљено славско кољиво и преломљен славски колач са кумом овогодишње крсне славе храма г. Драгољубом Богдановићем, начелником општине Рудо.

У беседи о Светој равноапостолној Марији Магдалини, Високопреосвећени је истакао њену целоживотну посвећеност Господу Исусу Христу и науци Његовој, њено служење Цркви и свој браћи која је пратила Христа Господа. Посебно је истакао њену храброст да прати до Голготе и до гроба Христа Господа, да врло рано и пре зоре у први дан седмице дође на гроба Његов. Због те  њене ревности, храбрости и посвећености удостојена је да јој се јави Васкрсли Господ. Оно што њу, по хришћанском предању, али и одређеним историјским изворима, јесте њен излазак пред цара Тиберија у Риму како би га обавестила о злочину које је починио Понтијски Пилат које је Исуса, на којем не нађe никаквог греха,  осудио да буде разапет и предао Га јудејима да га разапну. И уистину, према историјским изворима Понтијски Пилат је смењен са дужности управитеља Јудеје и протеран је у Галију где је по неким изворима починио суицид, истакао је Митрополит.


Извор: Митрополија дабробосанска