Type Here to Get Search Results !

У Кракову ће бити изграђена нова црква


Православна парохија у Кракову је протеклог викенда, 27. и 28. августа 2022. године, прославила свог патрона, празник Успења Пресвете Богородице, уз изузетно важан тренутак у својој историји, освећење земљишта  крста наместу где ће бити подигнута нова краковска црква.


Прослава је почела свеноћним бденијем током којег је Епископ лођско-познањски Атанасије обавио хиротесију Алексеје Павленка и Владимира Ботнаренка. У недељу ујутру парохијани и свештенство су свечано дочекали епископа Атанасија испред краковског Покровског храма. Деца, омладина и чланови парохијског савета дочекали су архијереја хлебом и сољу, цвећем и молитвама за благослов, а затим је парох Јарослав Антосјук представио историјат настојања краковске православне заједнице да изгради своју цркву.

За време свете Литургије, којом је началствовао епископ Атанасије уз саслужење свештенства, узнесене су молитве за све који су допринели истројском догађају.

На крају сабрања, градоначелник Кракова проф. Јацек Мајцхровски је нагласио да је одлука о изградњи православног храма у складу са вековном традицијом Кракова: -Краков је одувек био отворен, толерантан и нова православна црква је заиста потребна је граду, о чему сведочи и данашња велика посећеност богослужењу. Епископ Атанасије је пренео речи захвалности градским властима Његовог Високопреосвештенства Митрополита г. Саве. У знак захвалности, проф. Јацек Мајцхровски је одликован од стране Светог Архијерејског Сабора Пољске Православне Цркве орденом Свете Марије Магдалене. Грамату захвалности примио је директор Канцеларије за стицање и повраћај имовине г. Никола Коперник.

Сви учесници литургијског сабрања потом су отишли на плац на коме ће бити изграђена нова краковска црква. Том приликом епископ Атанасије је осветио крст и објавио да ће нови храм бити посвећен Светим равноапостолним Кирилу и Методију.


Извор: Оrthodox.pl