Type Here to Get Search Results !

Обретење и пресвлачење моштију митрополита Георгија (Николајевића)


У Блажују је 17. и 18. октобра текуће 2022. године, одлуком и благословом Високопреосвећеног Митрополита дабробосанског г. Хризостома, извршено вађење из гробнице моштију блажене успомене Митрополита дабробосанског Георгија (Николајевића), њихово прање и пресвлачење у ново архијерејско одјејање, известила је Митрополија дабробосанска

* * *

Митрополит Георгије (Николајевић) 


Часне мошти великог митрополита Георгија (Николајевића) постављене су испред иконостаса храма св. Саве у Блажују.

У чину прања и пресвлачења часних моштију митрополита Георгија су уз Митрополита Хризостома обавили су: игуман Георгије Станковић, намесник манастира Озерковића, протојереј-ставрофор Мирослав Вујичић, парох соколачки, протојереји Марко Главаш и Немања Манџић, пароси са Пала, Велимир Дивљановић, старешина цркве св. арх. Михаила – старе цркве са Башчаршије, Миљан Рађеновић и Дарко Даниловић, пароси блажујски. Пре самог почетка прања и пресвлачења часних моштију обављена је молитва, те мали помен блаженоупокојеном митрополиту Георгију.

На страници Митрополије дабробосанске истакнуто је следеће:

  • Да је приликом вађење саркофага из гробнице, саркофага из 1896. године, констатовано да је саркофаг у његовом доњем дијелу био потпуно труо;
  • Да је и поред те чињеце саркофаг успјешно и цјеловито извађен и постављен на за то припремљен сто;
  • Да је приликом основоног чишења и брисања саркофага констатовано да је он у доњем дијелу трослојан, а у  горњем дијелу двослојан. Једноставним подизањем горњих дијелова сакрофага, који су   уклоњени и положени на одговарајуће мјесто, појавило се скором па цјеловито тијело блаженопочившег митрополита Георгија. Посебно се истицала његова лобања са панакамилавком и архијерејски орнат који је дјеловао цјеловито.
  • Посмртни остаци, скелет митрополита Георгија се појавио са цјеловитим архијерејским орнатом, са напрсним крстом, који је он увијек носио. Накнадно је на његовом грудном кошу пронађена и панагија, али без ланца. Приликом покушаја скидања архијерејског одјејања констатовано је да је оно већинским дијелом потпуно труло и није било наде, да се осим у сегментима, сачува.
  • Главнина посмртних остатака је добро сачувана, осим стопала која су у цјелости деструисана. Већи дио ткива са кожом приљепљен је уз скелетни костур блаженоупокојеног митрополита.
  • Лобања са косом и брада у цјелости су сачувани са дијеловима и дјелићима коже који су се у сегментима сјединили са кошчаним дијелом лобање.
  • Прије самог преслачења Високопреосвећени је часне мошти митрополита Георгија помазао светим миром и потом се приступило његовом облачењу у ново архијерејско одјејање.
  • Након помена мошти су постављене испред иконостаса храма Светог Саве у Блажују и ту ће остати до даљњега.

У петак и суботу, 21. и 22. октобра 2022. године у Палама ће у организацији Митрополије, Богословског и Философског факултета Универзитета у Источном Сарајеву, а у амфитеатру Философског факултета у Палама бити одржан Научни скуп о митрополиту дабробосанском Георгију (Николајевићу).

У недељу, 23. октобра 2022. године Високопреосвећени Господин Хризостом служиће у храму Светог Саве у Блажују саборну архијерејску литургију у част и спомен блаженоукојеног митрополита Георгија Николајевића.