Type Here to Get Search Results !

Епископ Јован: Тајну вечнога живота можемо разумети само вером


Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, на Задушнице, служио је свету архијерејску литургију, а у наставку парастос, у храму Христовога Васкрсења на градском гробљу Бозман у Крагујевцу. Преосвећеном су саслуживали ректор богословије протојереј-ставрофор др Зоран Крстић, архијерејски намесник крагујевачки протојереј-ставрофор мр Рајко Стефановић, протонамесник Бранислав Матић, јереј Милош Коцић, јерођакон Василије Старовлах и ђакон Александар Ђорђевић.


Звучни запис беседе


Преосвећни је по прочитаном Јеванђељу протумачио оно што су верници имали прилике да чују, првенствено се осврћући на молитве које упућујемо Богу за наше покојнике: Не би требало да изостављамо у нашим молитвама када се молимо за живе, да се молимо и за упокојене. Ми данас када служимо свету литургију служимо је у храму који је окружен гробовима наших милих и драгих. Литургија се служи подједнако како за живе тако и за мртве. Ми то најбоље исповедамо у нашем симболу вере, када кажемо да чекамо васкрсење мртвих и живот будућег века.

У наставку Литургије, одслужен је парастос, где смо се помолили за упокојене праоце, оце, патријаре, ктиторе... у нади на Васкрсење и живот вечни. Преосвећени је обишао гробна места, одлужио мали помен, помоливши се за њихов вечни покој и блажено уснуће.


Извор: Епархија шумадијска