Type Here to Get Search Results !

Никољдан - престони празник манастира Бања код Прибоја

Поводом обележавања великог празника и манастирске славе, Светог Николаја Мирликијског Чудотворца, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је у понедељак 19. децембра 2022. године Свету архијерејску Литургију у манастиру Бањи код Прибоја. Саслуживали су архијерејски намесник прибојски протојереј-ставрофор Марко Папић, настојатељ манастира Светих Козме и Дамјана на Воденој Пољани код Нове Вароши јеромонах Матеј и протођакон Иван Савић.


Звучни запис беседе


Пред почетак Божанске Литургије Преосвећени је у чин чтеца рукопроизвео студенте теологије, браћу Страхињу и Срђана Раковића из Прибојске Бање.

Након заамвоне молитве освештани су славски дарови и преломљен славски колач које је припремио настојатељ манастира Бања јеромонах Јован.

Честитајући славу настојатељу манастира јеромонаху Јовану и свима који овај манастир посећују Епископ Атанасије је рекао: – Срећна слава свима вама који поштујете Господа Бога и Њему служите и који поштујете светитеље Божије и законе Божије, који знате пут Живота, који волите своју Цркву Светосавску и ње се држите. Срећан овај празник нека буде свима који учествују у прослављању Светог Николаја.

– Ми бисмо могли само на неколико детаља из живота Светог Николаја да се подсетимо и да, ако то добро сагледамо и тога се држимо, спасемо се и на овоме свету и за вечност, и наследимо Вечни Живот у Царству Небеском.

Владика је потом присутне подсетио на неке детаље из познатог житија Светог Николаја, па затим продужио: – Догађа се некад да људи отпадну од Бога, по свом заблуделом уму. Човек неће заблудети умом ако се држи Божанског Откривења записаног у Светом Писму, и зато ми и читамо Свето Писмо. Да се научимо Истини, да кроз Свето Писмо упознамо Бога Истинитога и да будемо са Њиме у Заједници Живота. За разумевање Светог писма потребно је имати чист ум, здрав разум и чист живот. Пример имамо у Светим Оцима који су бистрог и чистог ума и чистога срца, и они правилно разумеју и тумаче правилно и правилно нам објашњавају Свето Писмо.

Владика се затим обратио свим учесницима Божанске Литургије, указујући им на новорукопроизведене чтеце Страхињу и Срђана, појаснивши шта је најспасоносније за њих: – Најбитније је позвати их поново да љубе Господа нашега и Свету Цркву Његову, да осећају Цркву српску, Светосавску, Православну као своју, у којој су рођени и васпитани, и да Њој у љубави служе. Ако буду љубили ову Свету Цркву српку Православну онда ће и знати како треба да се према Њој односе и како треба да живе, како Њој да служе.

– Овај дом Божији и народ Божији има своје пастире, постављене од Бога и благословене од Светога Саве. Наша Светосавска српска Православна Црква држи се заједнице са свима Светим Србима, зато се и зове Светосавска. Држимо се те заједнице са Светим Савом, са свима који су са њиме у заједници, а то је и Свети Николај кога данас прослављамо, који је Крсна слава многих од вас и којега свим поштујемо и прослављамо, и њему се обраћамо да нас он снабде својим небеским даровима, истакао је Епископ Атанасије.

Настојатељ манастира Светог Николаја у Прибојској Бањи, јеромонах Јован, приредио је са пријатељима манастира славску трпезу љубави за све госте и учеснике Божанске Литургије, која је послужена у манастирској трпезарији.


Извор: Епархија милешевска