Type Here to Get Search Results !

Епископ Методије богослужио у манастиру Добриловина

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Методије служио је, на празник Зачећа Свете Ане, у четвртак 22. децембра 2022. године, свету архијерејску Литургију, у манастиру Добриловина код Мојковца.


Саслуживало је свештенство и монаштво Епархије, а у евхаристијском сабрању учествовао је вјерни народ овог краја.

У архипастирском слову Преосвећени Епископ је пожелио срећно сабрање у манастиру Добриловина, древној и дивној светињи, немањићкој задужбини уз коју се народ, као уз духовно огњиште, вјековима окупљао, гријао своју душу и спасавао, налазећи дубоки смисао живота.

„Сваки пут кад се састанемо и саберемо у овако дивној богомољи, а најприје у неком од манастира као што је овај, једном тиховалишту, у молитвеном тиховању, гдје се људи вјековима посвећују интензивнијем духовном, хришћанском животу, тада се ми, окупљајући се у оваквим светињама, подсјећамо какав дух треба да гајимо без обзира гдје живјели, у којим срединама, у каквим околностима, којим се дјелатностима и пословима бавили“.

„Увијек, кад дођемо овдје, постаје нам јасно шта је оно што је најпретежније и најважније у људском животу – сабрати се у миру, у дубинама своје душе и свог срца, смирено, у покајном расположењу срести се са Христом Богочовјеком, са Богом љубави, Светом Тројицом, Оцем, Сином и Духом Светим“, казао је Владика Методије.

Све књиге које су написане, написане су, навео је Његово Преосвештенство, тако што су људи од духовног искуства то пренијели на папир, а потом су се такве књиге преписивале у манастирима и светилиштима да би се људи, касније, подсјећали шта је прави, истински пут и смисао у животу и како треба духовно живјети.

„Једно од таквих мјеста је и ово. Увијек је та исконска тишина, молитвеност, благодат и присуство Божје, које се тако јасно и дубоко осјећа у оваквим светињама без обзира у којем времену и какав дух времена бивао када ти људи походе овакве светиње. Увијек грабите у свом животу да се што више овакве тишине, мира и спокоја накупите у овом метежном и бурном животу и да то, што је више могуће, сачувате и гајите у својој души, у својим срцима, не само због себе, јер ми нисмо позвани да будемо неки професионални специјалисти за своје лично спасење, него за спасење свих људи на овом свијету, а поготово оних са којима долазимо у контакт и с којим се сусрећемо, са онима који су нам блиски или које знамо, а које смо само једном срели“.

„Ту тишину, молитвеност и благодат да пренесемо и на своју околину и на те људе. Овдје схватамо прави смисао и значај живота, овдје, на оваквим мјестима се утврђује прави и истински вриједносни систем, који је вјечни и непролазни. То је оно начело и основе живота које ће да владају и да бивају и у Царству небеском, кога Господ да нас удостоји да гледамо лице Свете Тројице и Пресвете Богородице и мајке Пресвете Богородице, Ане чије зачеће данас прослављамо, и свих светих из нашег рода, у вјекове вјекова“, поручио је Епископ будимљанско-никшићки Г. Методије. 


Извор: Епархија будимљанско-никшићка