Type Here to Get Search Results !

Слава Радио-Беседе и Школе црквеног појања „Свети Јован Дамаскинˮ


У суботу, 4/17. децембра 2022. године, предавачи и полазници Школе црквеног појања „Свети Јован Дамаскинˮ при Црквеној општини новосадској и делатници Радио-Беседе прославили су своју славу – светог Јована Дамаскина.

Светом архијерејском Литургијом у новосадском Саборном храму началствовао је Његово Преосвештенство Епископ шабачки господин Јеротеј. Владици Јеротеју саслуживали су Његово Преосвештенство Епископ мохачки господин Дамаскин, архимандрит Мeтодије, игуман манастира Преподобног Прохора Пчињског, свештеномонаси, свештеници и ђакони Епархије бачке, као и протођакон Епархије шабачке Немања Ристић. Светој Литургији је молитвено присуствовао Његово Преосвештенство Епископ бачки господин др Иринеј, док су благољепију Литургије својим појањем допринели чланови хора Школе црквеног појања „Свети Јован Дамаскинˮ при Црквеној општини новосадској, под руководством ђакона др Владимира Антића, доцента Православног богословског факултета Универзитета у Београду.

После заамвоне молитве, извршено је благосиљање славских дарова, које су, у част светог Јована Дамаскина, принели полазници Школе црквеног појања при Црквеној општини новосадској, као и медијски делатници Радио-Беседe.

По завршетку свете Литургије, сабранима се обратио Епископ шабачки Јеротеј, који је честитао славу медијским делатницима Радио-Беседe и полазницима Школе црквеног појања: „Преподобни Јован Дамаскин нам је пример истинског богослова, истинског теолога, и у његовом животу видимо шта је све потребно да би човек био истински богослов наше свете Цркве, а то је, пре свега, светост живота, живљење Православљем, живљење нашом светом вером. И заиста, колика је велика његова вера била знамо сви и по томе што је – молећи се пред иконом Пресвете Богородице, данас познатијом као Тројеручица, која се налази у нашем манастиру Хиландару на Светој Гори – од Господа добио исцељење руке која му је била одсечена. Он је ту своју веру, којом је живео и која је живела у њему, успео да артикулише у богословље, у своје свете списе, користећи сва знања која је стекао још у младости. И на крају, Бог га је обдарио и даром песништва, односно он је био поета, на тај начин додајући и показујући да ни сама реч, само слово, сам језик понекад није довољан да искаже Откривење Божје и сусрет са Богом.ˮ

На крају, сабранима се обратио и Његово Преосвештенство Епископ бачки господин др Иринеј, који је захвалио владици Јеротеју и владици Дамаскину. Том приликом, Преосвећени владика Иринеј је, у име свих сабраних у Саборном храму, честитао имендан Преосвећеном владици Дамаскину, а предавачима и полазницима Школе појања и трудбеницима Радио-Беседе пожелео је срећну славу:  „Нека Бог буде свима нама на помоћ и на спасење, молитвама Пресвете Богородице, али и молитвама свете великомученице Варваре и светог Јована Дамаскина, који је вишеструко од Бога обдарени подвижник наше вере – и као богослов, и као песник, и као мелод црквени, и на сваки други начин. Сви ови свети угодници Божји су нама не само путоказ на путу живота и спасења него и путовође путем који води у живот вечни.ˮ

После свете Литургије, уприличена је трпеза љубави у дворани Црквене општине новосадске.


Извор: Инфо-служба Епархије бачке