Type Here to Get Search Results !

Патријарх Теофил на божићном пријему код јорданског краља Абдулаха


Његово Блаженство Патријарх јерусалимски и све Палестине г. Теофил придружио се 14. децембра 2022. године поглаварима цркава и верских заједница у Јерусалиму како би присуствовао годишњем божићном пријему који је приредио јордански краљ Абдулах.


Током пријема Његово Блаженство је одржао беседу у којој је поздравио краља Абдулаха, чланове Владе и поглаваре цркава и верских заједница и нагласио:

– Док излазимо у свет након пандемије, суочавамо се са огромним изазовима. Посебно смо болно свесни све веће опасности од нових напада са неких страна на мултикултурални, мултиетнички и мултирелигијски интегритет нашег региона. Нема сумње да је ово изузетно осетљиво време у нашој историји и да је ситуација у којој живимо, како на овим просторима тако и широм света, изузетно деликатна, морамо признати, као вулкан који је на ивици ерупције. Они који су мотивисани идеологијом, а не нашим заједничким светим вредностима, доводе у опасност не само појединачне животе, већ и читаву људску заједницу. Суочена са овим суровим реалностима, Хашемитска краљевина Јордан остаје светионик стабилности, међусобног поштовања, толеранције и процвата различитих верских група.

Ваше Величанство је добро познато широм света по својој посвећености изградњи мира и промовисању уређене коегзистенције како би сви могли напредовати. Потпуно смо свесни чврстог и јасног гласа Вашег Величанства у одбрани статуса кво наших исламских и хришћанских верских институција, као и Ваше бриге за хришћанско присуство у Светој земљи и за хришћански карактер Јерусалима. Као поглавари цркава и хришћанских заједница Свете земље, желимо да вас још једном уверимо у нашу пуну подршку Вашој суштинској улози чувара хришћанских и исламских светих места у Светој земљи. Статус кво је одувек био кључ за добробит и мирну коегзистенцију свих који Свету земљу називају својим домом. Желимо да Вам изразимо своју захвалност што сте нас окупили на овом свечаном догађају како бисмо својим присуством изнова потврдили посвећеност Вашег Величанства верској разноликости нашег региона уопште, Хашемитске краљевине Јордана и посебно Свете земље, која је у срцу нашег колективног идентитета.

Окупљени смо из многих верских заједница које чине наше разнолико друштво у Јордану и у Јерусалиму, а које живе заједно генерацијама. Будућност нашег региона зависи од одржавања ове разноликости како би сви наши народи имали будућност могућности, наде и сигурности. У временима таме, светлост сија све јаче. Управо то ћемо прославити у Витлејему. Захвални смо на светлости којом Хашемитска краљевина Јордан сија у нашем региону и уверавамо вас, Ваше Величанство, у нашу сталну спремност да радимо са Вама како бисмо обезбедили просперитет свих наших народа. Нека Вас Бог благослови, Ваше Величанство, сву Краљевску породицу и све оне који су на власти под Вашим мудрим вођством. Нека Бог благослови све народе наше вољене Хашемитске краљевине Јордана и наше вољене Свете земље.


Извор: Јерусалимска Патријаршија