Type Here to Get Search Results !

„Премудрост Соломонова“ на абаском језику

Истраживачка установа Институт за превод Библије објавила је књигу „Премудрост Соломонова” на абаском језику.


Абазини су народ северозападног Кавказа који живи у Русији, углавном у Карачај-Черкезији и Ставропољској територији. Језик Абаза, један од пет званичних језика Карачајско-Черкесије, припада абхазско-абаском огранку абхаско-адигске групе кавкаских језика. Према Сверуском попису становништва из 2010. године, број говорника овог језика Абазина у Русији је око 39 хиљада људи.

Ново издање је збирка одломака из две библијске књиге – 1. о царевима и Приче Соломонове. Епиграф је цитат из ове књиге: „Наука мудрих је извор живота да се сачува од замки смртних“ (Приче 13,14).

Главна тема збирке је премудрост. Премудрост припада Богу, то је морални закон универзума. Она је уткана у темељ ствари, и све се на свету повинује његовим законима. Кад год људи чине добра дела и доносе исправне одлуке, они живе у складу са мудрошћу.

Први део збирке обухвата одломке из 1. књиге о царевима који говоре о цару Соломону, његовој жељи за мудрошћу и примању од Бога. Овај део завршава се причом о пресуди цара Соломона кад су се две жене спориле око тога чије је дете. 

Други део садржи мудре савете из књиге Прича Соломонових о многим животним темама: о правилном понашању у породици, о васпитању деце, о управљању средствима, о послу, о части, о врлини, о односима међу људима.

Одлуком преводилачког тима издању Абаза додане су изреке о раду из Прича Соломонивих и „Похвала врсној жени“ (Приче 31,10-32).


Превод с руског:


Извор: Рravoslavie.ru