Type Here to Get Search Results !

Савиндан у Тивту; богослужио Митрополит Јоаникије


Његово високопреосвештенство Митрополит црнoгорско-приморски г. Јоаникије служио је на Савиндан, 27. јануара, Свету службу Божију у Цркви Светог Саве у Тивту, уз саслужење свештенства которско-тиватског намјесништва и братства манастира Михољска Превлака.


По заамвоној молитви храм је опходила литија, након које је Владика благосиљао славске дарове.

На крају Свете архијерејске литургије честитајући празник, Митрополит Јоаникије је подсјетио на житије Светога Саве који се од најранијег свога дјетињства трудио свим својим богочежњивим срцем, да угоди Господу и прослави Његово свето име.

“Да у своме срцу начини стан Богу живоме, да у њему не буду никакве страсти земаљске, да од свега очисти своје духовно биће како би се у њему могла настанити Божија свјетлост и милост, и како би направио у своме срцу мјесто за Христа Господа, јер Бог творац неба и земље, који обухвата сва незамислива и недомислива пространства, највише жели да се настани у људскоме срцу.  И Свети Сава се као светогорски подвижник и пустињак и ктитор манастира Хиландара, и свакако најугледнији светогорац свога доба, испунио силом Духа Светога, силом Божије мудрости и љубави, истине и правде, и постао сасуд Светога Духа”, бесједио је Митрополит Јоаникије.

Подсјетивши да је Свети Сава први српски архиепископ, Владика је нагласио да, иако су прилике биле можда већ сазреле да се оснује самостална Жичка архиепископија, то не би било могуће да није било једне такве личности те да је Божији промисао њега довео и поставио на то мјесто.

“Он се вратио са Свете Горе обучен у силу с висине као апостол Христов да проповиједа Јеванђеље своме народу и да устројава самосталну Жичку архиепископију са њеним епископијама, од којих је једна основана овдје на Превлаци”, рекао је Митрополит.

Пошто није било прилике да се обнови та епископија, у Тивту је подигнут Храм Светога Саве да се на такав начин његује спомен на свету и славну Зетску епископију, из које је касније настала Митрополија црногорско-приморска и од Светога Саве до данас она није прекидала свој континуитет. Као много важно, подвукао је то коме се неко велико дјело повјерава, а Божији човјек је светитељ преко кога је Господ Исус Христос устројавао своју Цркву српском народу, помјесну Жичку архиепископију из које ће касније настати Српска патријаршија.

“На сваком дјелу Светог Саве стоји печат његове свете личности. Он је утемељио наш род у светој православној вјери. Срби су били примили хришћанство и прије Светога Саве, имали смо и храмове и светитеље, имамо Светога Јована Владимира. Доста су били колебљиви зато што нијесу имали своју самосталну Цркву и зато што на њеном челу нијесу били синови из нашега рода, али ни то не би било довољно да се вјера православна укоријени у нашем народу тако дубоко, да је није укоријењивао богомудри и равноапостолни Свети Сава.”

Указао је на чињеницу да је Свети Сава спојио у својој личности велики подвиг и велику молитвеност, велико образовање и велике организаторске способности, што се ријетко гдје може наћи.

“У Светоме Сави се то све спојило и све што је он благословио, било је благословено. Свему је дао живот, свему је удахнуо Духа Светога те његово дјело живи и наставља се кроз сва времена и послије његовога упокојења. Заправо, он се јавља као небески заступник свога рода и своје Цркве. Њему је Бог дао ту слободу због његових великих трудова и подвига Бога ради, да стоји пред Престолом Божијим и да нас све заступа својим светим молитвама те напредује и његова Црква и српска култура и духовност и манастири, и тај континуитет се продужава кроз вјекове.”

Констатујући да и у ово наше вријеме доживљавамо велику духовну обнову која је почела прије 30-ак година, посебно је нагласио да смо свједоци шта та обнова значи када се наш народ обједини око Христа Господа, око својих светиња, око Светог Саве и Светог Василија Острошкога и Петра Цетињскога, мислећи на литије за одбрану светиња које је предводио с неба Свети Сава.

“То је био небески дар нашем роду. Зато што смо се објединили око наших светиња, зато су нас и Бог и свеци погледали и благословили и објединили, удахнули нам нову снагу да идемо путем Светога Саве, путем који води у живот. Његово дјело је такво да оно не застаријева, оно стално цвјета и наш род цвјета, хвала Богу, иако пролазимо кроз велика и најтежа искушења”, рекао је Високопреосвећени Митрополит Јоникије.

Осврнувши се на светосавске свечаности, прије свега сабирање на светим богослужењима у нашим црквама и манастирима, а онда и на свенародне свечаности по свим градовима у Црној Гори, казао је да данас сва дјеца која долазе у цркву знају химну Светога Саве те да се тако и надахњују духом Светога Саве:

“И то је светосавски род који расте и цвјета и нека Бог да да напредује и нека га грије дух и љубав Божија преко молитава Светог оца нашег Саве, првог архиепископа српског. Срећна вам слава часни оци, драга браћо и сестре и сви ви који сте укључени у живот овога храма. Нека вас молитве Светога Саве прате и нека вас његова десница с неба благосиља и доноси сваку радост и сваки благослов у ваше домове и породице. Амин, Боже дај и сада и увијек и кроза све будуће вјекове. Дај Боже”, закључио је Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије.

Након што су дјеца Владику обрадовала са пар рецитација, подијељени су поклон пакетићи.


Извор: Митрополија црногорско-приморска