Type Here to Get Search Results !

Прослава престоног празника храма Преподобног Симеона Мироточивог у Ветернику


На празник Преподобног Симеона Мироточивог, у недељу, 13/26. фебруара 2023. године, житељи Ветерника су прославили престони празник свога храма. Прослава храмовне славе започела је служењем бденија уочи празника, на којем је началствовао протојереј Бранислав Мркић, архијерејски намесник новосадски други, уз саслужење свештенства и ђаконства Епархије бачке.

На крају богослужења сабране је поздравио протојереј Предраг Билић, настојатељ Светосимеоновског храма, заблагодаривши свештеницима који су молитвено учествовали у богослужењу.

На дан празника, на светој архијерејској Литургији началствовао је Његово Преосвештенство Епископ мохачки господин Дамаскин, уз саслужење протојереја-ставрофора Јована Милановића, ректора Карловачке богословије, свештенства и ђаконства Епархије бачке.

После прочитаних јеванђелских одељака, беседио је протојереј-ставрофор Јован Милановић, који је честитао храмовну славу и пожелео благословен почетак Великог поста, рекавши: „На чудесан начин, драга браћо и сестре, како то само Господ мудро уређује, данас празнујемо и заштитника овога храма – светога Симеона Мироточивога, оца нашега. Кога ми гледамо у његовоме лику? Гледамо управо онога који је, поред свих искушења Закхејевих, фарисејевих и свих других, решио да пригрли управо оно о чему говоримо – пост, смирење и љубав, и на та три чудесна дела да осмисли не више само свој сопствени живот него и све нас, његову децу, да позове да кренемо тим путем. Зато је овај данашњи дан, ова данашња недеља, за ово дивно место, за овај свети храм и за све нас овде сабране посебан позив да, пригрливши врлину, како је то учинио свети Симеон Мироточиви, и ми лагано и благословено уђемо у Велики и дивни Часни пост и да то чинимо онако како нам је поручио Господ Христос у овим речима које смо данас чули у светоме Јеванђељу, а то је да то чинимо неусиљено, мирно и спокојно.ˮ

После заамвоне молитве Преосвећени владика Дамаскин је благословио славске дарове, које су принели кумови Душан и Ђорђе Мркић. Залог кумства за наредну годину преузео је г. Јово Лекић. После чина благосиљања славских дарова сабраном верном народу се обратио епископ Дамаскин, који је сабранима пренео благослов Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина др Иринеја и честитао храмовну славу. Говорећи о предстојећем Великом посту, владика Дамаскин је, између осталог, рекао: „Пост јесте увек, драга браћо и сестре, време преображаја човековог, наше промене начина размишљања, промене начина живота, и ми се данас управо налазимо на капији Великога и Часнога поста. За тај пост смо се припремали неколико недеља; јер као и човек који када иде на неко далеко путовање, он почиње да се спрема за то путовање. На овај дан на вечерњем богослужењу, које ће се вечерас служити у овоме храму и у свим храмовима у нашим парохијама, окупићемо се и тражићемо једни од других опроштај, да би, опроштени једни са другима, ушли у овај Велики и Часни пост. Пост, драга браћо и сестре, траје седам недеља и он јесте велики подвиг. Али, ако човек има истрајност и усредсређеност на оно што жели, ако зна куда путује, онда неће лутати по пустињи, као што је лутао изабрани народ, него ћемо се устремити ка ономе што нас очекује на крају тога поста, а то су страдања, али, у исто време, и Васкрсење Господа и Бога и Спаса нашега Исуса Христаˮ, поручио је викар Епископа бачког.

На светој Литургији су појали чланови хора Школе појања „Свети Јован Дамаскинˮ при Црквеној општини новосадској. Празничном сабрању присуствовао је г. Милан Ђурић, градоначелник Новог Сада, као и представници Града Новог Сада и Месне заједнице Ветерник.

На крају литургијског сабрања, протојереј Предраг Билић, настојатељ храма, заблагодарио је Епископу мохачком Дамаскину, свештенству и верном народу што су молитвено учествовали у прослави храмовне славе ветерничког храма.











Извор: Инфо-служба Епархије бачке