Type Here to Get Search Results !

Велики пост

Седница Епархијског савета Епархије будимске


Његово Преосвештенство Епископ будимски Господин Лукијан служио је у суботу 11. фебруара 2023. године, у Саборној цркви у Сентандреји, молебан пре заседања редовне годишње седнице Епархијског савета Епархије будимске.


На самом почетку седнице, Преосвећени Владика Лукијан поздравио је присутне чланове Савета и прочитао поздрав упућен Његовој Светости АЕМ и Патријарху српском Господину Порфирију као и отпоздрав Свјатјејшег Патријарха члановима Савета Епархије будимске.

Савет је резимирао све епархијске активности у протеклој годину која је била у знаку прославе неколико јубилеја и годишњица – 20 година од упокојења Епископа будимског Данила Крстића, 20 година архијерејске службе Епископа Лукијана на трону Будимских епископа. Централни догађај који је обележио 2022. годину била је канонска посета Његове Светости Патријарха српског Порфирија Епархији будимској приликом које се састао са државним врхом Мађарске.

Епархијски савет је усвојио завршни рачун Епархије будимске за 2022. годину као и план буџета и активности које ће Епархија и остале њене институције спроводити у 2023. години.

Узето је на знање опште стање српских православних парохија и црквених општина у будимском, мохачком и сегединском архијерејском намесништву као и стање у два манастира – Српском Ковину и Грабовцу.

Утврђен је план активности из области културе и издаваштва као и опште делатности Музеја епархије будимске.

Претходно је одржана и трећа седница Епархијског управног одбора.


Извор: Епархија будимска