Type Here to Get Search Results !

Велики пост

Евхаристијско сабрање у Жичи

Друге недеље Великог поста, када Света Црква прославља свог великог светилника – Светог Григорија Паламу, Његово Преосвештенство Епископ жички г. Јустин служио је свету архијерејску Литургију у Светој Жичи, уз саслуживање архимандрита Дамјана (Цветковића), секретара ЕУО-а, жичког архимандрита Јакова (Лазовића), Архијерејског намесника жичког протојереја Саше Ковачевића, парохâ жичких протојерејâ Драгана Глигића и Милоша Станисављевића, као и ђакона Стефана Симића.

У храму Спасовом сабрао се велики број верника да поделе са својим Архијерејем радост празника. У својој беседи Владика је говорио о Светом Григорију Палами, угледном и ученом великодостојнику који је земаљским почастима претпоставио повучени, подвижнички живот у тиховању. Његово учење о могућности обожења човека било је нова реч која је узбуркала духове његове епохе и о коју су се ломила многа копља. Зато нас Света Црква управо у ове часне дане очишћења постом и подвигом подсећа на учење овог светитеља, да човек подвигом може очистити себе и припремити срце за сусрет са Христом, приближавање Њему и уподобљење Њему.

Преосвећени је у вези с тим указао на значај труда и подвига у нашим животима кроз пример који наводи данашње јеванђеље о необичном подвигу вере људи који су одузетог човека донели пред Христа преко крова куће, не жалећи огромни труд ни материјалну штету, нити се обазирући на људски подсмех. Овим јеванђелским примером Црква нас подстиче да неодступно, уз велики труд и одрицања, тражимо сусрет са Христом, којим се долази до обожења.


Извор: Епархија жичка