Type Here to Get Search Results !

Свети синод Руске цркве: Патријарх московски и све Русије неће помињати садашњег Архиепископа кипарског на Литургији


Председник Синодалног одељења за односе Цркве, друштва и медија В.Р. Легојда је говорио о одлукама донетим 16. марта 2023. године на заседању Светог синода Руске православне цркве, одржаног у Патријаршијској и Синодалној резиденцији у Даниловском манастиру под председавањем Његове Светости патријарха московског и све Русије Кирила.


Говорећи о одлукама које се тичу међуцрквених односа, начелник  Синодалног одељења је рекао да су на заседању чланови Светог синода разматрали чињеницу да новоизабрани Предстојатељ Кипарске православне цркве помиње на литургијама руководиоца расколничке структуре која делује у Украјини.

„После разматрања, Синод је констатовао да је немогуће помињати име Архиепископа Нове Јустинијане и свег Кипра Георгија у диптисима, нити одржавати молитвено и евхаристијско општење са њим, као и са оним архијерејима Кипарске православне цркве који су ушли или ће ући у црквено општење са расколницима“, рекао је В.Р. Легојда.

Такође, према његовим речима, чланови Синода су саслушали извештај митрополита волоколамског Антонија, председника Одељења за спољне црквене односе, о његовом говору на састанку Савета безбедности Уједињених нација.

„Синод је примио на знање извештај, а такође је са жаљењем констатовао чињеницу све јачег прогона верника Украјинске православне цркве и позвао међународну заједницу да дигне глас у њену одбрану“, рекао је начелник Одељења за црквене односе са друштвом и медијима.


Превод с руског

редакција портала "Ризница"


Извор: Рatriarchia.ru