Type Here to Get Search Results !

Сабрање свештенства архијерејског намесништва подгорског


Седмице крстопоклоне, на празник Преподобног Герасима Јорданског, Литургијом пређеосвећених дарова у Храму Вазнесења Христовог у Осечини је началствовао протојереј – ставрофор Будимир Стевановић, парох из Пецке, уз саслуживање епархијских свештенослужитеља и молитвено учешће Преосвећеног Епископа ваљевског Г. Исихија. Након богослужења обављена је исповест свештенства Подгорине и одржан братски састанак.


„Пост, молитва и исповест јесу средства којима пројављујемо нашу посвећеност Богу. Али, ми као хришћани не смемо свести бригу над нашим вечним спасењем само на дане кајања и поста. Цео наш живот треба да буде припрема за Свето причешће и заједницу са Богом“, поручио је, поред осталог, протонамесник Невен Лукић, парох у Рабровици, у својој проповеди на Литургији Пређеосвећених дарова у Храму Вазнесења Господњег у Осечини. Објашњавајући значај учествовања у Светој Литургији и приступања Светој тајни причешћа, он је истакао да је причешће велика одговорност, која за собом повлачи осуду, уколико човек настави са грешним животом, као и да је ова Света тајна намењена свима, без обзира на њихову (не)савршеност. Када је реч о улози свештеника у  изградњи  и очувању хришћанског живота богомповереног им верног народа, отац Невен Лукић је истакао поучавање за учешће на Литургији као основни катихетски задатак, јер управо она представља објављивање Христове победе над грехом, смрћу и ђаволом. 

Света Црква је себе очувала и одржала само зато што је очувала свој темељ- Свету Литургију. Ова истина и одређује парохију са свештеником, који у име епископа служи Свету Литургију, која јесте база и извор сваког тумачења јеванђеља и поучавања у православној вери… Нека би човекољубиви победитељ смрти, Христос Господ, примио нашу исповест и наше покајање као благопријатну и угодну жртву Богу, и учинио нас наследницима Царства Свога- закључио је протонамесник Невен Лукић, подсетивши браћу свештенике на речи најватренијег проповедника вере Христове Светог апостола Павла: „Добар рат ратовах, трку заврших, веру одржах…“, као максиму којом би требало да буду вођени служитељи Божјих олтара и сви хришћани света на путу ка Царству Божјем. 

На Литургији, више верника је приступило Светој тајни причешћа, међу којима су били и полазници подгорских вртића и ученици основних школа са својим васпитачима, наставницима и вероучитељима. 

Након богослужења, свештеници Архијерејског намесништва подгорског су приступили Светој тајни исповести, коју су извршиле старешине манастира Лелић и Јовања игуман Георгије и архимандрит Михаило. Сабрање је завршено братским састанком и трпезом љубави. 


Извор: Епархија ваљевска