Type Here to Get Search Results !

БОЖИЋНИ ПОСТ

Епископ Андреј: Господ је све претрпео ради нашега спасења


У четвртој недељи Часног Поста, 26. марта 2023. године, која је посвећена и Светом Јовану Лествичнику, Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски Г. Андреј, служио је свету архијерејску Литургију у Саборном Храму Светог Саве у Бечу. 


Његовом Преосвештенству су саслуживали протојереј Филип Милуновић, старешина Саборног храма, потом протојереј Ђорђе Пантелић, јереј Миљан Антић и ђакон Драган Керчуљ из Беча. На величанственој Архијерејској служби одговарао је својим милозвучним благољепијем Епархијски хор Корнелије Станковић уз диригентско руководство гђе Иве Мрвош-Анокић. Евхаристијском сабрању присуствовала је и мајка Епископа Андреја, 96-годишња протиница Маријана Ћилерџић.

Саборни храм је у Дан Господњи у потпуности био испуњен вернима, уз истовремено присуство мноштва мале деце, коју су родитељи довели на службу Божију, тиме им постављајући исправан темељ за цео живот. Епископ Андреј је у својој очинској беседи најпре поучио верни народ о Великом и Часном посту, крепећи их да истрају у свом труду, ходећи заједно са Христом ка Јерусалиму. Говорио је Епископ Андреј и о Апостолима Господњим, о сегментима Његовог немерљивог страдања, присећајући верне на све што је Спаситељ ради нас људи и ради нашег спасења добровољно истрпео, а чије преславно Васкрсење прослављамо сваке недеље. Потом је Преосвећени Владика похвалио верни народ због њихове љубави и смирења, истичући колико је значајно што све већи број нашег благочестивог народа осећа сушту потребу да присуствује на Светој литургији и прими Пречасно Тело и Крв Христову, што нас и чини правом заједницом. На крају, Епископ Андреј је на верне призвао благослов Господњи, пожелевши им сваки напредак у животу.

Светој Чаши је приступио велики број верног народа, а по завршетку Свете литургије, Епископ Андреј је свима појединачно и са љубављу поделио нафору, уз речи укрепљења и подршке. Након Свете архијерејске литургије, верници су се упутили на послужење у парохијску салу.


Извор: Епархија аустријско-швајцарска