Type Here to Get Search Results !

Епископ Исихије: Трудимо се да својим примером допринесемо покајању грешника!


Седмице крстопоклоне, у дану у коме се Господу преставио један од највећих православних мисионара, равноапостолни Свети Владика Николај, у његовој задужбини у родном Лелићу литургијско сабрање предводио је Преосвећени Епископ ваљевски Г. Исихије, уз саслуживање свог заменика протонамесника Филипа Јаковљевића, архијерејског намесника првог ваљевског протонамесника Дарка Ђурђевића и епархијских свешенослужитеља, као и појање овдашњих богослова. На Литургији, Владика Исихије је у чин јерођакона рукоположио настојатеља манастира Рибница Арсенија Јовановића.

У литургијској проповеди, Владика Исихије је указао да се сада налазимо на средини Васкршњег поста, у Недељи крстопоклоној. Времену, у коме помало клонемо духом, због чега нас Црква  подсећа на силу животворног крста Господњег, водећи нас богомудро кроз подвиг поста. Велики пост је пре свега подвиг покајања, очишћења себе, враћања себи, али не палом, ограниченом и огреховљеном, већ себи какве нас је Господ створио- савршенима и бесмртнима, рекао је ваљевски архијереј. Данас слушамо о позиву упућеном апостолу Матеју (Мк 2, 14- 17), до тада царинику. Ваља нам се замислити над тим  да нико није по људским критеријумима удаљенији од цариника да буде следбеник Спаситеља. Али, Матеј, иако припадник омраженог друштвеног слоја у оно време, је сигурно у себи имао покајање и увидео своје сагрешење, те био удостојен позива Господњег да Га следи, што је изазвало негдовање фарисеја, објаснио је Владика Исихије.  

Господ је увео схватање благодати Божје, која превазилази закон и каже да не требају здрави лекара, него болесни. Говори речи које су мелем за наше огреховљене уши:“Ја нисам дошао да позовем праведнике на покајање, него грешнике…“ Од доласка Христовог, грешници се не посматрају као прљави, већ следујући учењу Господа и Његових ученика. Сматрамо их за браћу и сестре, молимо се за њих и трудимо се да им не отежавамо положај својим осудама. Трудимо се да својим примером допринесемо њиховом покајању. То је и порука Великог поста- истакао је Владика Исихије.

Такође, указао је он, свако од нас јесте у одређеној мери грешан и има потребу за лекаром. Бог зна наша срца и слушамо Његове речи, којима нас призива Себи, без обзира на то како ми себе доживљавамо, закључио је Владика Исихије, узмоливши Господа да сви, попут апостола Матеја, принесемо покајање и будемо проводници благодати која се шири на све око нас, сабране у Цркви и у Светој тајни причешћа сједињене са Господом. 

На Светој Литургији Владика Исихије је рукоположио у чин јерођакона монаха Арсенија, настојатеља манастира Рибница, у јавности, посебно међу омладином, познатог предавача о разним духовним и животним темама. Архипастирску грамату, којом се обнародује ова одлука, је прочитао секретар Епархијског управног одбора ђакон Александар Панић. Владика Исихије је благословио оца Арсенија и пожелео да му свештени чин буде на духовну изградњу. Сабрање у Лелићу је завршено трпезом љубави, коју је лелићко братство, на челу са игуманм Георгијем, припремило за све госте.


Извор: Епархија ваљевска