Type Here to Get Search Results !

Патријархове честитке заслужном професору Московске духовне академије А.И. Осипову поводом 85. рођендана


Његова Светост патријарх московски и све Русије Кирил честитао је рођендан заслужном професору Московске духовне академије А.И. Осипову поводом 85. рођендана.


Заслужном професору Московске духовне академије, доктору богословља А.И. Осипову

Драги Алексеју Иљичу!

Примите моје искрене честитке поводом Вашег значајног личног датума - Вашег 85. рођендана.

Готово сав Ваш живот везан је за Велику келију Светог Сергија, у којој радите више од пола века, као један од најстаријих професора Московске духовне академије.

У тешким временима за вернике, када су власти на све начине угњетавале православне и постављале разне препреке у припремању будућих пастира, Ви сте са ревношћу и жаром духа наставили да вршите своју службу на пољу просвећивања, говорећи реч Божју са смелошћу (Дела ап. 4, 31), а која Вас је учила да буци животног мора препознате садашње праве сигнале и усмерите свој умни поглед ка духовном небу – Јеванђељу, из којег као сунце блиста Христово учење. (Св. Игњатије (Брјанчанинов). Подвижнички огледи, I).

Одабравши апологетику као главну област улагања својих усилија, успели сте да у крило Православне Цркве уведете многе људе који желе да споје научна сазнања са истинама вере. Светао говорнички таленат, бритак ум и способност да сложене теме изложите на приступачан начин, да будете разумљиви и занимљиви свакој публици, учинили су да заслужите велико поштовање и искрену љубав колега, ученика и свих који слушају ваше речи.

Посебно бих желео да напоменем да се у својим предавањима ослањате на светоотачко предање и лично духовно искуство које сте стекли под руководством познатог пастира у православном свету, вазда незаборавног игумана Никона (Воробјева).

Дуги низ година складно спајате свој професорски рад са активним друштвеним и новинарским делатностима, учешћем на разним трибинама и телевизијским пројектима, вођењем јавних предавања и семинара. Важан је и Ваш допринос развоју међухришћанског дијалога са представницима разних традиционалних вероипсовести.

С обзиром на Ваше заслуге и у вези са Вашим 85. рођенданом, сматрам умесним да Вас одликујем орденом Светог Сергија Радоњешког (I степена).

Молитвама Вашег небеског заштитника преподобног Алексија, човека Божијег, нека Вам Христос Спаситељ ниспошље снагу и свако добро, да успете у твојој просветној служби и да Вас сачува у добром здрављу и расположењу на много година.


С поштовањем,

+Кирил, Патријарх москвски и све Русије


Превод с руског редакција портала "Ризница"


Извор: Рatriarchia.ru