Type Here to Get Search Results !

БОЖИЋНИ ПОСТ

Епископ Јеротеј: У предстојећим данима страдалне седмице угледајмо се на безусловну и безграничну љубав Христову


Преосвећени Епископ шабачки г. Јеротеј служио је на празник Уласка Господа нашег Исуса Христа у Јерусалим–Цвети, 9. априла 2023. године, Свету Архијерејску Литургију у Саборном храму Светих Апостола Петра и Павла у Шапцу.

„Данашњим празником почиње и седмица Христових страдања која се врхуни на Велики Петак, када је био распет Господ, и Велику суботу, када је погребен, али се на крају завршава тријумфом живота над смрћу на Свето и Свесветло Васкрсење његово. Пут Христовог страдања је пут свих нас хришћана, то је пут на којем носимо не само свој него и његов крст, и то осећајући често неблагодарност својих најближих. Последица нашег пада  и изгнања из раја је таква да чинећи добро многима нама се не враћа на исти начин, али Господ нас учи да је једини истински и прави разлог зашто треба да чинимо добра дела непролазна слава у Царству небеском.

Пут Господњи је љубав Божија према човеку и ту љубав Господ је највише показао у ове дане страдања које нам предстоје, проказујући да љубав Божија све покрива, трпи и опрашта. Христос трпи сва страдања, пљувања, издаје, понижења, шибања, распињање нагог на крст као највећу срамоту, али са крста каже својом безграничном љубављу: опрости им, оче, јер не знају шта чине. Жртва Христова је била добровољна, он је и дошао да би све грехе људске узео на себе. И на  крају када је изгледало да је све готово, Господ својим Васкрсењем показује да сва та страдања нису била узалудна и да не може смрт да победи живот, јер се Васкрсењем Христовим дарује живот вечни у коме нема болести, страдања и уздисања. Али док не дође празник Христовог Васкрсења треба нам проћи кроз страсну недељу, и ту сваки дан, дан за даном, ми проживљавамо последње епизоде из његовог живота, гледајући колика је љубав Божија за све нас и подстичући нас да и ми постанемо као Он.“

Преосвећеном Епископу саслуживало је свештенство Саборног храма.


Извор: Епархија шабачка