Type Here to Get Search Results !

Велики четвртак у манастиру Милешеви; богослужио Епископ Атанасије


У четвртак 13. априла 2023. године, када обележавамо Велики Четвртак, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у параклису Свете Касијане манастира Милешеве. Саслуживали су протојереј Никола Перковић и протођакон Иван Савић.


Звучни запис беседе


Верни, који су се постом и молитвом припремали, приступили су и причестили се Животворним телом и Крвљу Господа нашега Исуса Христа.

У пастирској беседи Преосвећени је указао на суштину празника који данас обележавамо, рекавши: – Данас се најјасније говори ћутањем, најпотпуније се изражава. Слушали смо данас, из Јеванђеља, шта се догађало, како Господ наш иде добровољно пострадати за нас, који у својој слабости избегавамо сваки сукоб са грехом, узмичемо и предајемо се. А Он, испред нас, за нас, иде пострадати.

– Данас би било добро, јер је неисказива ова слика, да пронађемо оно од чега бисмо највише имали користи ми, свако од нас појединачно. Можда би било најбоље да свако од нас замисли себе тамо, са Апостолима, како би се свако од нас односио према Господу Христу да се нашао тамо, на том месту, тада. Велика је мудрост имати ту навику сагледавања, испитивања себе самога.

– Апостол Петар је заиста волео Христа свим срцем и свом душом, али Господ је допустио, ради нас, да видимо какви смо ми непоуздани када смо без Његове помоћи, и Апостол Петар се одрекао Христа. А један Христов поглед, због кога се он исплакао, отерао је из њега сав кукавичлук. И он је после ишао до краја света проповедајући Христа и био распет за Њега.

– Замислимо и ми себе сада, да смо на Маслинској Гори, у Гетсиманији, како бисмо се односили према свему што се догађало. И најбољи израз је да у ћутању, како кажу црквене песме, прихватимо овај дан и да постанемо прави следбеници, прави ученици Христови. И да се молимо да Господ укрепи кораке наше у хођењу за Њиме, са Њиме, што ближе Њему, рекао је Епископ Атанасије.


Извор: Епархија милешевска