Type Here to Get Search Results !

Предавање Епископа мохачког Дамаскина: Исповест и причешће у монашком животу


У организацији Епархије шабачке, 4. априла 2023. године, у Свечаној сали Шабачке гимназије, одржано је завршно предавање великопосног циклуса „Исповест и причешће“, који се, са благословом Преосвећеног Епископа шабачког г. Јеротеја, одржавао током Часног поста.

Предавање је одржао Епископ мохачки г. Дамаскин на тему „Исповест и причешће у монашком животу“, а у присуству Преосвећеног Епископа шабачког г. Јеротеја, свештенства Епархије бачке, свештенства и монаштва Епархије шабачке као и многобројног народа Шапца и околине.

„Духовник у манастиру најбоље познаје своје братство и сестринство. Он је тај који поучава врлини и који може као родитељ у једној породици да примени неке васпитне мере, да стави под појачан педагошки  надзор, да епитимијом опомене и да могућност да се увиди лош поступак или намера, те да се монах или монахиња истински покају и исповеде. Исту ову обавезу има и свештеник у својој парохијској заједници, а све ово се чини у жељи да достигнемо врлину и радост живота у коме се све мери двема заповестима о љубави, према Богу и ближњима. Зато на причешће идемо као на свечаност, као на свадбу царева сина из јеванђелске повести, као достојни узваници, који су све своје животне бриге оставили због свадбе, и не изговарају се њима, обучени у свадбено рухо, које припада изабранима. Наш ход према причешћу је са упаљеним светиљкама своје душе, спремни на сусрет са жеником, мудрим девојкама подобни, оденувши наге, посетивши болесне и оне у тамницама да би примили Царство и сели са десне стране Оца.“

Уводничар и модератор дискусије након предавања био је јереј Никола Ковачевић, свештеник Саборног храма у Шапцу.


Извор: Епархија шабачка