Type Here to Get Search Results !

Пасхално вечерње у храму Светог Саве


На Васкрс увече 16. априла Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије, у присуству преосвећене господе епископа: ремезијанског Стефана, липљанског Доситеја и топличког Петра, началствовао је Пасхалним вечерњем у Храму Светог Саве.


Свјатјејшем Патријарху саслуживали су Владика и свештеници који су читали Свето Еванђеље на разним језицима.

Патријарх је први читао Еванђеља по Марку подељено на четири дела, на српском језику, а поновили су исте делове: Владика Стефан, на црквено-словенском језику,

презвитер Панајотис Каратасиос, на грчком; протојереј Виталиј Тарасјев, старешина Подворја Руске Православне Цркве у Београду, на руском језику; ђакон др Ђорђе Петровић, професор Београдске Богословије, на италијанском језику; Његош Стикић, асистент ПБФ у Београду, на француском језику; ђакон др Владан Таталовић, професор ПБФ у Београду, на немачком језику и презвитер др Србољуб Убипариповић, професор ПБФ у Београду, на енглеском.

Саслуживали су и протођакони Младен Ковачевић, др Драган Радић и Радомир Врућинић.

На крају богослужења Владика Стефан и служашчи свештеници су изнели Крст, Еванђеље и икону Васкрсења на целивање.

Благодарећи Богу, и нама недостојнима се даде ова радост да благовестимо да је Христос васкрсао. То управо и јесте средишњи мотив вечерњег богослужења Празника над празницима: читање одељка Јеванђеља у коме је описано чудесно јављање Васкрслог Христа Апостолима. Васкрсење Христово је спасење целом свету, због тога се Јеванђеље проповеда на свим језицима и свим народима.


Извор: Храм Светог Саве