Type Here to Get Search Results !

Митрополит Онуфрије: Морамо бранити своје цркве, али без злобе


Украјински верници морају бити активни у одбрани својих светиња, а да истовремено задрже хришћанско понашање и љубав, каже украјински Предстојатељ.


Његово Блаженство митрополит кијевски и све Украјине Онуфрије обратио се 9. априла 2023. свештенству и парохијанима Епархије хмељницке, који су у последње време на све већем удару расколника „Православне цркве Украјине” и државних власти.

Међутим, митрополит Онуфрије их позива да се не спуштају на ниво расколника и њихове антиправославне мржње, већ да одбаце сваку злобу:

„Данас вам је Господ допустио да страдате са Њим. Велика је част за хришћанина када страда са Христом. Разумем да вам је тешко, да има много неистине, али Господ је истрпео лаж. За све треба да захвалимо Богу. То не значи да треба да одустанемо и будемо пасивни. Морамо заштитити наше светиње. Своје цркве и манастире морамо бранити легалним средствима. Али не смемо имати злобе према људима, према онима који нас нападају, који нас злостављају.

Морамо се молити за све: да Господ учврсти добре у добру, а злима подари дух покајања. Да схвате да је грех када злостављаш другог, а самим тиме и себе злостављаш...

Господ никада неће оставити човека који Му се предају. Зато будимо верни Богу, љубимо Бога, љубимо све људе, и Бог мира биће с нама.“

Стотине радикалних елемената упали су 2. априла 2023. у Саборну цркву Покрова Пресвете Богородицеу Хмељницком да би је физички преотели. Покрајински савет Хмељницког је 4. априла прогласио забрану Украјинске православне цркве, док је Градско веће изгласало да се Црква лиши права на земљишне парцеле на којима се налазе њене цркве, манастир и епархијска управа.

Расколници  су 9. априла заузели цркву Светог Георгија у Хмељницком и оближњи Духовни центар и лажно изгласали да се она пренесе на расколничку „Православну цркву Украјине“.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com