Type Here to Get Search Results !

Вечерње Великог петка и јутрење Велике суботе у Саборном храму у Бијељини


Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански г. Фотије служио је вечерас јутрење Велике Суботе - Плач Мајке Божије и Опијело Христово – Статије са опходом око храма.  Преосвећеног владику Фотија је дочекао архијерејски намјесник бијељински, прото-ставрофор Љубо Богдановић, старјешина храма светог Георгија у Бијељини, са свештенством, ђаконима и вјерним народом.


Раније, истог дана, служено је и вечерње богослужење са изношењем Плаштанице. Богослужењем је началствовао протојереј – ставрофор Горан Ненић. По завршеној служби, усљедило је и поклоњење и цјеливање Плаштанице.

Плашатаница се износи и полаже у Христов гроб уз појање стихире ,,Тебе одјејушчагосја свјетом јако ризоју” и ту ће остати до Пасхалне полуноћнице, када ће уз појање тропара ,,Јегда снишел јеси”, бити унесена у свети олтар и положена на Часну трпезу, на којој остаје до оданија Пасхе.

На Велики петак Црква је све моменте свештених догађаја спасења света означила богослужењем. Време хватања Спаситеља у Гетсиманском врту и осуду Његову од архијереја и старешина на страдање и смрт – богослужењем јутрења, време вођења Спаситеља на суд ка Пилату – богослужењем првог часа, време осуде Господа на суду код Пилата – богуслужењем трећег часа, време крсних страдања Христа – шестим часом, а скидање тела Христовог са крста – вечерњом на коме се износи плаштаница ради поклоњења вјерног народа.​

„Само васкрсење могло је наградити оволико страдање. Само се васкрсом Христовим може природа и наша савест умирити” (еп. Николај Велимировић).


Извор: Епархија зворничко-тузланска