Type Here to Get Search Results !

Епископ Исихије: Како растемо ми, тако расте и Храм Васкрсења Христовог


Други по величини Храм у Српској православној цркви, посвећен најрадоснијем хришћанском празнику, прославио је своју славу у молитвеном присуству више стотина верника.

 Литургијским сабрањем је началствовао Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Исихије, саслуживало је више свештенослужитеља, међу којима су били архимандрит Михаило, игуман манастира Јовања, Епископов архијерејски заменик, као и архијерејски намесници Епархије ваљевске. Појали су певница, затим Камерни хор „Емануил“, Мешовити црквени хор „Хаџи Рувим“ и Дечји црквени хор, којима су наизменично дириговале Вања Урошевић и Милица Степановић-Бабамилкић. Међу сабраним верницима били су мати Гликерија, игуманија манастира Ћелије, челници градске власти на челу са градоначелником г. Лазаром Гојковићем, представници војске, јавних установа, председници Црквених општина… По окончању Свете Литургије освештано је жито и пререзан славски колач, а честитајући свима присутнима славу, Владика Исихије је истакао да је Храм Васкрсења Христовог у срцу, не само Епархије ваљевске, већ и у срцу СПЦ. Овогодишњи домаћин славе био је г. Александар Његован, директор хотела „Омни центар“.

     Већ тридесет година се гради једно од најмонументалнијих црквених здања у православном свету, и како ваљевски архијереј каже, не знамо када ће бити завршен, али је на свакоме од нас, да се у складу са својим могућностима уградимо у њега, јер „како растемо ми, тако расте и Храм Васкрсења Христовог“. С обзиром на своју импресивну величину, овај Храм је место сусрета највећег броја верника у Епархији годинама, поготово на Светим Литургијама, „када узносимо благодарност Богу, примајући тако пуноћу благодати“, што је у празничној проповеди и нагласио Владика Исихије.

     Тумачећи јеванђељску причу Апостола Јована Богослова који нам изговара истину да је Бога који је створио све, никада нико није видео, али да је послао свог јединородног Сина у овај свет, да Син поред божанске, узме и људску природу и постане човек кога можемо да видимо, чујемо, али и додирнемо, Преосвећени је додао да је Син узео на себе све што припада човеку. „Васкрсење је тајна над тајнама и тајна Васкрсења се не може схватити људским умом“, подвлачи Владика и наглашава да само благодаћу Божјом можемо ову тајну да доживимо, односно срцем да је спознамо. „Само онима који поверују у Њега и постану чланови Цркве, буду усиновљени, само они кроз блаженство примају живот вечни“, рекао је Епископ Исихије.

   Након Свете Литургије, свештенство Храма Васкрсења Христовог на челу са старешином, протонамесником Драганом Јаковљевићем, приредило је трпезу љубави за госте.


Извор: Епархија ваљевска