Type Here to Get Search Results !

БОЖИЋНИ ПОСТ

Вечерње Великог петка и јутрење Велике суботе у Саборном храму у Нишу


На Велики Петак, 14. априла 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ нишки г. Арсеније служио је вечерње богослужење у нишком Саборном храму Силаска Светог Духа на Апостоле.


Уз саслужење братства овог светог храма, Преосвећени Епископ је началствовао овим богослужењем чија је централна тачка Христов погреб. Сама срж ове вечерње најбоље је исказана последњом стиховном стихиром:

Тебе, Који се одеваш светлошћу као хаљином, скинувши с дрвета Јосиф с Никодимом, и видевши мртва, нага, непогребена, и предузев усрдни плач, ридајући говораше: Авај мени, преслатки Исусе! кога малопре сунце гледајући на Крсту обешена, тамом се заодену; и земља са страхом се потресаше, и завеса храма се раздираше. А ево сада видим Те, мене ради драговољно сишавшег у смрт. Како да Те погребем, Боже мој, и како плаштаницом да Те увијем? Којим ли рукама да се дотакнем нетљенога Тела Твога? Или које песме да отпевам исходу твоме, Милосрдни? Величам страдања твоја, песмословим и погребење твоје, са Васкрсењем, говорећи: Господе, слава Теби.

Господ бива погребен од стране својих ученика, помазан погребним мирисима и увијен у чисту плаштаницу. Дан Његовог страдања је за хришћане свих времена најтужнији дан, али из те туге не проистиче очајање, већ, како говори црквени песник, величамо страдања и песмословимо погребење Господње заједно са Васкрсењем, у коме свако страдање добија смисао и којим последњи непријатељ - смрт, бива побеђена.

На Велики Петак, 14. априла 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ нишки г. Арсеније началствовао је јутарњом службом Велике Суботе са статијама у нишком Саборном храму Силаска Светог Духа на Апостоле.

Преосвећеном Епископу је саслуживало свештенство Саборне цркве, а свечаности ове свете службе је допринело и појање чланова црквено-певачке дружине "Бранко". 

На самом почетку, отпојане су три статије, свака са посебном мелодијом, које нам на емотиван, дирљив начин представљају тежину Христових страдања и жалост целокупне творевине због крсне смрти на Голготи. Пред крај јутарње службе извршен је литијски ход са Плаштаницом.

По извршеном опходу и повратку у храм, на самом крају богослужења су пред Плаштаницом, која је положена у Гроб Христов, прочитана пригодна зачала из Старог и Новог Завета.


Извор: Епархија нишка