Type Here to Get Search Results !

У Москви биће одржана конференција „Наслеђе словенских првоучитеља: Наум Охридски“


У оквиру Дана словенске књижевности и културе, Центар за словенску културу, заједно са иницијативном групом за обележавање догађаја из културе, поред симпосиона посвећеног спомену на Свету Људмилу Чешку, одржаће се и симпосион „Наслеђе словенских првоучитеља: Наум Охридски “, и то 26. априла у 18 часова.


Предмет разговора биће оставина Светих Кирила и Методија на примеру мисионарске и преводилачке делатности Светог Наума Охридског.

Ова личност је изузетна личност светог мисионара, преводиоца, који је заједно са Климентом Охридским наставио мисију Светих Кирила и Методија на Балкану. Манастир Светог Наума чува мошти Светог Наума и представља духовни центар савремене Македоније.

На симпосиону биће представљена поетска дела посвећена Светом Науму Охридском, примерци музике са бугарско-македонског подручја. Учествоваће историчари, културолози, чланови Савеза писаца Руске Федерације и музичари: Татјана Строковскаја, Олга Саприкина, Иван Белокрилов, Ирина Коваљева.

Домаћин манифестације је Ана Ланцева, културолог, бохемист, председник иницијативне групе за културне манифестације у знак сећања на Свету Људмилу Чешку. Место одржавања: Центар за словенске културе Сверуске библиотеке за инострану књижевност имена  М.И. Рудомино, 3 спрат.


Превод с руског редакција портала "Ризница"


Извор: Рravoslavie.ru