Type Here to Get Search Results !

БОЖИЋНИ ПОСТ

Прота Слободан Јокић: Са Христовим васкрсењем све се мијења и преображава


У трећу недјељу по Васкрсењу Христовом, на дан када наша света Црква прославља Свете жене Мироносице, 30. априла 2023. године, света Литургија је служена у Саборној цркви Светог Василија Острошког у Никшићу.


Звучни запис беседе


Началствовао је протојереј Данило Зиројевић уз саслужење свештенства Саборне цркве и уз молитвено учешће вјерног народа.

Литургијском проповједи обратио се протојереј-ставрофор Слободан Јокић, архијерејски намјесник никшићки, бесједећи о женама Мироносицама које су нашле одваљен камен, оне које су прве стигле на гроб Христов, желећи да помажу Његово тијело миром, по старом обичају.

„Али, кад су ушле у гроб, видјеше младића у бијелим хаљинама који им каже: Није овдје, устао је из мртвих. Идите, и кажите свима ову радосну вијест да је из овог гроба засијао живот, да је из овог гроба смрт побијеђена, да је из овог гроба лаж побијеђена, да је из овог гроба мржња побијеђена. Са Христовим васкрсењем све се мијења, преображава, све се обасјава оном небеском свјетлошћу која нам је дата да је живимо и свједочимо“.

„Та свјетлост васкрсења Христовог је наш живот и из нашег живота сваког трена треба да исијава свјетлост васкрсења Христовог, јер је то највећа истина и неба и земље. То је оно ново под сунцем, нема више таштине над таштинама, како је говорио пјесник, него има живота и васкрсења. То је ново под сунцем – Христос васкрсли Који нам доноси да будемо једно“, рекао је свештеник Јокић.

Оне жене које прве дођоше, додао је о. Слободан, и отидоше свијету, јавише да је Христос васкрсао из гроба, назваше се Мироносицама јер носише миро. Њихов спомен увијек се празнује у трећу недјељу по Васкрсу.

Пошто је у току литургије обављено вјенчање Јована Вулановића и Данке Зорић, чланова црквене заједнице у Никшићу, протојереј-ставрофор Слободан Јокић се осврнуо на свету тајну хришћанског брака.  

„Уз радост Мироносица, Црква Божја овдје сабрана радује се круни љубави двоје њених младих људи, оних који су се родили овдје у овој цркви, родили се у тој свјетлости васкрсења Христовог; двоје људи који су нашли љубав у Цркви Божјој и зато се они данас, овдје, пред свима и са свима радују. Ви сте свједоци њихове љубави коју кроз ове круне свједочимо и ми, народ Божји“.

„Јован и Данка су препознали једно друго да могу да буду једно, јер брак Божји је кад двоје људи кажу једно другом да и постају једна душа и једно тијело. Оно што је још љепше и зато је ово литургијско вјенчање, које је стара хришћанска пракса од раних вјекова, још дубље свједочанство њихове љубави да постају једно у Христу. Само у Христу њихова љубав ће напредовати, само у Христу и са Христом њихова љубав ће цвјетати и достигнуће љубав Царства небеског“.

„Ове круне су друго свједочанство да кад се вјенчавамо са оним кога је изабрала душа и срце наше, вјенчавамо се за вјечност, јер та љубав нема краја. Управо нам је васкрсење Христово дало ту могућност, ту љепоту и дубину да живимо вјечно и сапостојимо. Данас они улазе у нови живот, а нови живот је откривење нове и љепше љубави. Кад је Христос претворио воду у вино, преобразио је дубље и даље љубав оних младенаца на чијој свадби је био. Од овог дана се љубав преображава у једно биће и та љубав нека вас води и руководи, нека вам буде звијезда водиља у сваком трену вашег живота“, поручио је архијерејски намјесник никшићки протојереј-ставрофор Слободан Јокић.


Извор: Епархија будимљанско-никшићка