Type Here to Get Search Results !

Трећа недеља по Пасхи у храму Светог Саве; богослужио Епископ Стефан


У недељу 30. априла 2023. године свету архијерејску Литургију у храму Светог Саве на Врачару, служио је Његово Преосвештенство Епископ ремезијански г. Стефан, викар Патријарха српског.


Верном народу у духу прочитаног еванђелског зачала, по благослову Владике, обратио се пастирским словом протојереј Ненад Јовановић рекавши: „Прошле недеље је била прича о неверном Томи који је поверовао у Господа након што је метнуо прст свој у ране од клинова рекавши: „Господ мој и Бог мој“(Јован 20,28).

Ову недељу прослављамо жене мироносице заједно са Јосифом из Ариматеје и Никодимом. Јосиф је био члан синадриона и он је осудио Господа, а потом се покајао. А жене миромосице никад се нису одрекле Господа, стајале су уз њега и пратиле га, дивиле се чудима његовим и биле му одане. Апостоли кад су видели распеће разбежали су се. Апостол Петар се одрекао и потом исповедио Христа, а Христос га прима назад и враћа га у ред апостола. Ми нисмо имали могућност као Апостол Тома да ставимо у ране од клинива свој прст, али имамо прилику да сваке недеље, сваког празника будемо у Дому Господњем и ту је највећа љубав, а љубав примамо сједињујући се са Христом. И данас имамо мироносице. Жене које долазе у Дом Божији и доводе своју децу учећи их о љубави Божијој, оне постају мироносице. Зато браћо и сестре, трудимо се да долазимо у Дом Божији и ако нам је некад тешко да устанемо и уморни смо, мормао се трудити да победимо ту лењост и да редовно долазимо у Храм и да се причешћујемо. А оног тренутка кад устанемо и дођемо у Дом Божији заборавимо на сав умор и обузме нас радост и благодат буде нам драго што тај дан посвећујемо Господу Богу и Он види наш труд и љубав према њему, а узвраћа нам својом безграничном љубављу.“- истакао је прота Ненад у својој беседи.


Извор: Храм Светог Саве